Для людей
з порушенням зору

    Новини    20 Жовтня 2015, 16:00
Версiя для друку


В Україні вперше розкриють інформацію по ремонту доріг

20 Жовтня 2015, 16:00

20 жовтня 2015 року підписано тристоронній меморандум про започаткування в Україні міжнародної ініціативи із забезпечення прозорості у будівельній галузі CoST (Construction Sector Transparency Initiative). Свої підписи під документом поставили Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський, директор міжнародного Секретаріату CoST Піттер Метьюз та голова Укравтодору Андрій Батищев.

В Україні проект буде реалізовано незалежною Консультативно-наглядовою групою (КоНГ), яка складається з представників уряду, приватного сектору та громадських організацій. Вони  здійснюватимуть нагляд за процедурою розкриття інформації в рамках визначених проектів, слідкуватимуть за тим, щоб дані про державні інфраструктурні проекти були зрозумілими та доступними для читача, а також розширять можливості впливу громадськості на процеси контролю та аудиту.

Пілотними проектами для тестування стандартів CoST вибрано 4 проекти в дорожньому секторі: виконання робіт на автомобільній дорозі Н-01 Київ-Знам’янка, проект реконструкції автомобільної дороги М-03 Київ – Харків – Довжанський на ділянці Лубни – Полтава, проект «Дороги карпатського краю», а також виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування в 2015 році.

Перші результати роботи будуть надані на огляд громадськості вже у лютому 2016 року. В першу чергу оприлюдненню підлягають наступні параметри проектів: вартість укладених контрактів, учасники та переможці тендерів, індикатори змін до контрактів підряду, зміни вартостей контрактів та причини цих змін. Також буде представлено безліч іншої інформації, яка збирається Укравтодором та Службами автомобільних доріг в областях та відноситься до розряду публічної, але досі не представлялась на розсуд громадськості та учасників ринку.

«Наша мета – показати людям, що контролювати дії влади можна і треба. Під пильним оком українців гроші, які збираються з податків на ремонт доріг, більше не будуть закопуватися в асфальт і не осідатимуть в кишенях чиновників та недобросовісних підрядників. Це наш наступний важливий крок на шляху до повної прозорості та якісного контролю громадськості за витрачанням державних коштів», - зазначив Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

«Сьогодні Україна стикається з серйозними викликами у своєму прагненні боротися з корупцією та підвищувати ефективність державних інвестицій в інфраструктуру. Поширення прозорості і підзвітності - це необхідний, але недостатній крок для подолання цих викликів, змін потребують багато сфер. Україна має багато відданих справі громадян та організацій, які залучені до процесу реформ, і ми з нетерпінням чекаємо на плідну співпрацю з ними", - зазначив директор міжнародного Секретаріату CoST Піттер Метьюз.

Наступними кроками в роботі консультативно-наглядової групи стануть обговорення проекту статуту Консультативно-наглядової групи, затвердження механізму конкурсу на посаду директора національного секретаріату, визначення часових рамок проекту, затвердження Керівних посібників з розкриття та верифікації даних та залучення нових членів КоНГ.

«Це перша офіційно оформлена ініціатива з фінансуванням, яка об’єднує представників влади, громадськості і бізнесу. Вона допоможе вибудувати довіру між усіма секторами та консенсусом визначити головні проблеми в розпорядженні публічними коштами на будівництво. Ми вдячні Світовому банку, Департаменту Міжнародного Розвитку Великобританії та Міжнародному Секретаріату CоSТ за підтримку цього проекту. Маю надію, разом зможемо повністю змінити підхід до контролю за державними витратами і технічними стандартами у сфері будівництва доріг», - зауважив Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

«Ефективне функціонування вітчизняної транспортної системи та безпечність доріг є вкрай важливими для подальшого розвитку України. В якості багаторічного, ключового партнера України в галузі розвитку, нам у Світовому банку надзвичайно приємно бачити, що Уряд України, представники транспортної галузі та неурядових організацій прагнуть до підвищення прозорості і підзвітності дорожнього господарства. Ми сподіваємося, що ефективне впровадження ініціативи CoST допоможе зменшити поле для корупції та сприятиме кращому співвідношенню ціни та якості під час використання коштів у цій сфері» - відзначив Чімяо Фан, Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України.

 

 



ВСІ Новини