Міністерство інфраструктури України


Міністерство інфраструктури запроваджує європейську модель контролю якості дорожніх робіт

11 Лютого 2016, 16:31

Міністерство інфраструктури пропонує залучати незалежних експертів до контролю якості виконання дорожніх робіт. З цією метою відомство розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження вимог до проведення контролю якості робіт з будівництва, реконструкції, ремонтів та утримання автомобільних доріг загального користування».

Згаданим документом передбачається зобов’язати замовників робіт з будівництва, реконструкції та ремонтів автомобільних доріг залучати незалежного інженера-консультанта для здійснення постійного технічного нагляду. Крім того, незалежний експерт буде розробляти вимоги і рекомендації щодо вдосконалення підходів до виконання дорожніх робіт, якщо він зафіксує порушення технології чи організації процесів.

Нововведення стосуватимуться робіт, що виконуються на дорогах загального користування.

На сьогодні контроль якості виконання дорожніх робіт, що фінансуються з державного бюджету, здійснюють структурні підрозділи Укравтодору. Таким чином, у сфері дорожнього господарства існує система, за якої поєднується замовник і підрядник, що негативно позначається на якості виконання дорожніх робіт.

Для подолання цієї ситуації Мінінфраструктури вивчило досвід провідних країн світу, в тому числі Євросоюзу. У таких країнах взаємовідносини між замовником і виконавцем робіт ґрунтуються на умовах контрактів FIDIC, що дає змогу забезпечити високу якість у ході виконання дорожніх робіт.

У подальшому, після схвалення Верховною Радою України законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування» (реєстр. № 0954), Міністерство інфраструктури додатково розробить нормативно-правові акти, впровадження яких дасть змогу повністю імплементувати в національне законодавство принципи контрактів FIDIC.

 

Довідка

У 2015 році Міністерство інфраструктури України розпочало комплексну реформу дорожнього господарства, метою якої є децентралізація, викорінення корупції та забезпечення цільового фінансування доріг. Готується до другого читання законопроект №0954 передачі доріг місцевого значення, коштів і техніки на їх утримання до сфери управління облдержадміністрацій. У липні 2015 року почалася ліквідація ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». Укравтодор невдовзі залишиться лише замовником робіт, а виконавцем і контролером будуть незалежні компанії. Зареєстрований у Верховній Раді законопроект про Дорожній фонд гарантуватиме, що всі гроші від акцизу з нафтопродуктів направлятимуться виключно на ремонт і утримання доріг. Це дозволить Україні забути про вибіркове латання ям і забезпечувати якісний повноцінний ремонт по всій країні, як це роблять у світі. Вперше в історії України до контролю якості ремонту доріг долучилися незалежні іноземні експерти. Результати перевірки доріг Київської області були презентовані публічно, а звіт викладений на сайті міністерства і відкритий для всіх. З жовтня 2015 року в Україні запрацювала міжнародна ініціатива із забезпечення прозорості у будівельній галузі CoST (Construction Sector Transparency Initiative), яка об’єднує представників влади, громадськості і бізнесу.

FIDIC, або міжнародна федерація інженерів-консультантів (Federation Internationale Des Ingenieurs-Conseils), – це всесвітньо визнана організація, яка існує з 1913 року і об’єднує понад 80 національних асоціацій, що представляють понад 4000 інженерів-консультантів будівельного профілю в 75 країнах світу.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/25740.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове