Для людей
з порушенням зору

    Новини    23 Березня 2017, 17:50
Версiя для друку


Ми постійно моніторимо реалізацію заходів щодо запобігання корупції, визначених Кабінетом Міністрів України, - Юрій Лавренюк

23 Березня 2017, 17:50

 Міністерство інфраструктури на чолі з Володимиром Омеляном вважає питання запобігання та протидії корупції пріоритетними.  Саме тому, виявлення корупційних схем та запровадження дієвих превентивних антикорупційних механізмів як у Міністерстві, так і в усіх підвідомчих підприємствах, організаціях і установах, стали ключовими факторами роботи профільного заступника Міністра інфраструктури Юрія Лавренюка.

З метою належної та ефективної організації антикорупційної діяльності в Міністерстві інфраструктури України проведено реформування антикорупційного відділу шляхом його реорганізації в Управління запобігання корупції, внутрішніх розслідувань та державного фінансового моніторингу.

Після попереднього проведення оцінки корупційних ризиків було визначено 10 основних кроків із подолання корупції, які були запропоновані на розгляд Кабінету Міністрів України.

Розпорядженням від 5 жовтня 2016 р. № 803 КМУ затвердив розроблені в рамках Урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» заходи щодо запобігання корупції в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади. Шість заходів із запропонованих Міністерством інфраструктури України були затверджені та стали дороговказом для подальших дій у напрямку запобігання та протидії корупції в МІУ та підвідомчих підприємствах, установах та організаціях.

«Перш за все, максимальної уваги було приділено належному управлінню дорожнім господарством, забезпеченню відкритості та конкретності у авіаційних сполученнях, прозорій та підзвітній діяльності наглядових рад, а саме – сферам, де питання запобігання та боротьби з корупцією не вирішувались протягом багатьох років», - повідомив заступник Міністра інфраструктури України.

Для налагодження співпраці з незалежними експертами та забезпечення участі громадськості в процесі аналізу, планування та здійснення запропонованих антикорупційних заходів започатковано регулярні спільні наради під головуванням Юрія Лавренюка за участі керівників профільних підрозділів Міністерства інфраструктури та керівництва підзвітних  підприємств, установ та організацій, з громадським блоком ініціативи «Разом проти корупції», експертами РПР та іншими зацікавленими особами.

Юрій Лавренюк зауважив, що під час спільних робочих зустрічей, які проводились на щомісячній основі, відбувався моніторинг виконання кожного з шести антикорупційних заходів: «В результаті нашої спільної роботи, вдалося досягти дострокового виконання заходу № 62 «Розроблення проекту акта про визначення нового порядку надання і анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній, що усуне штучні обмеження на лібералізованих ринках перевезень, запровадить прозорі умови надання прав на експлуатацію повітряних ліній при виконанні польотів до країн, де існують обмеження щодо кількості частот та призначених перевізників» та поставити нове завдання за цим напрямом».

Крім того, заступник Міністра інфраструктури повідомив, що на сьогоднішній день з випередженням графіку відбувається реалізація заходу № 61 «Спрощення та переведення в електронний формат ліцензійно-дозвільних процедур у сфері автомобільного та авіаційного транспорту» та зазначив, що захід № 58 «Мінімізація корупційних ризиків та реформування системи управління дорожнім господарством України, що передбачатиме фактичне розмежування суміщення повноважень Укравтодору як замовника, підрядника та контролера, шляхом  роздержавлення ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України», передачі функцій контролю незалежним інжиніринговим компаніям та збереження функції замовника за державою в особі Укравтодору лише щодо доріг державного значення» було визначено громадськістю, як ключовий.

«Діалог з громадськістю та експертами за зазначеним напрямом відбувається з безпрецедентною інтенсивністю. Зокрема, після прийняття законів «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», здійснюється перегляд орієнтовного плану заходів щодо реформування системи державного управління автомобільними дорогами загального користування та реорганізації ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України», який був погоджений Міністерством інфраструктури України 12 жовтня 2016 року», - проінформував Юрій Лавренюк.

Заступник Міністра інфраструктури України повідомив, що паралельно здійснюється розроблення та забезпечення прийняття проекту Постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до Постанови КМУ від 10.09.2014 № 439 «Про затвердження Положення про Державне агентство автомобільних доріг України» щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування, та відбувається напрацювання пропозицій до дорожньої карти реорганізації, активну участь у цьому процесі беруть експерти добровільної Ініціативи широкого кола зацікавлених сторін – CoST.

Детальний звіт за кожним із визначених заходів представлений у окремій таблиці дозволяє не тільки моніторити прогрес, але й своєчасно виявляти слабкі місця, вживати належних заходів, забезпечувати публічність процесу та запобігати виникненню можливих корупційних ризиків.

Моніторинг стану реалізації заходів щодо запобігання корупції в Міністерстві інфраструктури України, визначених Розпорядженням КМУ від 5 жовтня 2016 р. № 803-р «Деякі питання запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади», станом на 22 березня 2017 року.  



ВСІ Новини