Для людей
з порушенням зору

    Оголошення    13 Червня 2017, 16:16
Версiя для друку


Повідомлення про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розмірів плати за проходження суден шлюзами Дніпровського каскаду»

13 Червня 2017, 16:16

Розроблення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розмірів плати за проходження суден шлюзами Дніпровського каскаду» зумовлено необхідністю забезпечення фінансування витрат на утримання та охорону стратегічних об’єктів річкової транспортної інфраструктури – судноплавних шлюзів Дніпровського каскаду водосховищ.

Чинні розміри плати за проходження суден шлюзами Дніпровського каскаду встановлено у жовтні 2014 року.

Рівень фінансування з усіх джерел витрат на утримання судноплавних шлюзів не забезпечує покриття необхідного спектру та обсягу поточних експлуатаційних витрат, а капітальне відновлення технічного стану шлюзів не фінансується з 2012 року взагалі.

Постійне збільшення вартості продукції природних монополій (зокрема, електроенергії) та підвищення ставок земельного податку поступово призвели до того, що очікувані у 2017 році надходження від справляння плати за шлюзування суден майже повністю спрямовуватимуться на погашення таких зобов’язань.

Враховуючи підвищення рівня терористичної загрози, починаючи з вересня 2014 року охорону судноплавних шлюзів за рішенням Міністерства інфраструктури України здійснюють військові загони Державної спеціальної служби транспорту. У зв’язку з перепідпорядкуванням у 2017 році Державної спеціальної служби транспорту Міністерству оборони України для охорони судноплавних шлюзів у складі державного підприємства «Укрводшлях», що здійснює їх експлуатацію, утворюватиметься спеціальний загін відомчої охорони.

Одним із основних принципів функціонування транспортних підприємств, запроваджених Транспортною стратегією України на період до 2020 року, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.10.2010 № 2174‑р, є самоокупність, у зв’язку з чим утримання судноплавних шлюзів може здійснюватися лише за наявності достатніх джерел фінансування.

Визначення плати за шлюзування основним джерелом фінансового забезпечення витрат на утримання та охорону судноплавних шлюзів слід розглядати як тимчасове рішення на період до схвалення базового закону «Про внутрішній водний транспорт».

Зауваження і пропозиції щодо зазначеного проекту просимо направляти:

– на поштову адресу: Міністерство інфраструктури України. Департамент реформування та функціонування морського та річкового транспорту. Просп. Перемоги, 14, м. Київ, 01135;

– на електронну адресу gerashchenko@mtu.gov.ua

Зауваження та пропозиції до проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться Міністерством інфраструктури України протягом місяця з дня оприлюднення.



ВСІ Оголошення