Для людей
з порушенням зору

    Новини    17 Серпня 2017, 13:32
Версiя для друку


Міністерство інфраструктури захищає інтереси громадян України та право людей на безпечне навколишнє середовище, - Юрій Лавренюк

17 Серпня 2017, 13:32

У 2015-2017 роках відбулось більше 60 аварій з небезпечними вантажами, з  початку 2017 р. - 21 аварія, в яких постраждало 7 осіб (отримали важкі отруєння). Наслідком аварій є нанесення шкоди здоров’ю людей та забруднення навколишнього середовища.  Причини виникнення аварій, як правило, - невиконання своїх обов’язків відправниками/одержувачами небезпечних вантажів.

На виконання вимог Законів України «Про перевезення небезпечних вантажів»,  «Про ліцензування видів господарської діяльності», міжнародних угод Міністерством інфраструктури наказом від 25.04.2017 № 156 внесено зміни до Правил перевезення небезпечних вантажів залізничним транспортом.

Наказ  Мінінфраструктури № 156 передбачає, що відповідно до вимог Закону України перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів здійснюється суб’єктами господарювання лише за наявності ліцензіїна перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів залізничним транспортом. На перевізника небезпечних вантажів покладено обов’язок переконатись  у наявності ліцензій у суб’єктів перевезення небезпечних вантажів та відходів.

Ліцензійні умови, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 року, передбачають наявність у підприємства, яке планує здійснювати діяльність з небезпечними вантажами, персоналу певної кваліфікації, регламентних умов  роботи тощо. Такі вимоги є виправданими, оскільки йдеться про безпеку і здоров’я людей та безпечне навколишнє середовище.

Наказ Мінінфраструктури № 156 також  встановлює вимогу щодо експлуатації цистерн тільки після проходження перевірки та наявності на цистернах відповідних табличок про проходження перевірки.

Впродовж 2 років проект наказу обговорювався з представниками бізнесу, громадськістю, об’єднаннями профспілок, організаціями роботодавців, Української асоціацією скрапленого газу та погоджений більш ніж з 20 центральними органами виконавчої влади, зокрема з:  Міноборони, МОЗ, СБУ, Державною інспекцією ядерного регулювання, Державною службою експортного контролю, Мінвугілля, Мінприроди, Держекоінспекцією, МВС, ДСНС, Мінсоцполітики, Мінфіном, Мінекономрозвитку, Держпраці тощо.

«Небажання окремих суб’єктів господарювання виконувати вимоги чинного законодавства є намаганням заощадити власні ресурси ціною створення  ризиків життю та здоров’ю людей. Міністерство інфраструктури захищає інтереси громадян України  та право людей на безпечне навколишнє середовище», зазначив заступник Міністра інфраструктури Юрій Лавренюк.

Від моменту прийняття наказу № 156 (у квітні 2017 року) до набуття ним чинності (1 вересня 2017 року) у суб’єктів господарювання був час привести свою діяльність у відповідність до встановлених вимог. 



ВСІ Новини