Для людей
з порушенням зору

    Новини    26 Квітня 2018, 12:02
Версiя для друку


Розпочато підготовку пре-ТЕО концесійного проекту в морському порту «Южний»

26 Квітня 2018, 12:02

26 квітня 2018 року в Міністерстві інфраструктури України відбулася розширена нарада робочої групи з підготовки попереднього техніко-економічного обґрунтування (пре-ТЕО) концесійного проекту в морському порту «Южный».

У нараді взяв участь керівник Адміністрації морських портів України (АМПУ) Райвіс Вецкаганс, керівники департаментів Міністерства інфраструктури України, керівник групи підтримки реформ Міністерства інфраструктури України Олександра Клітіна, начальник адміністрації Южненського філії АМПУ Максим Широков, міжнародні партнери України, зокрема, представники ЄБРР, Міністерства фінансів США, Представництва ЄС в Україні, міжнародної консультаційної компанії Egis International та інші.

Учасники зустрічі обмінялися своїм баченням та обговорили можливі проблемні питання і завдання при реалізації проекту. Були узгоджені умови і терміни подання технічного завдання на виконання робіт компанією EGIS з підготовки попереднього ТЕО. Так, кожні два тижні експерти EGIS надаватимуть до Міністерства докладний звіт про виконану роботу. Заключний звіт буде представлений 2 липня.

«Вихід держави зі стивідорної діяльності є вирішеним питанням. Цей процес повинен відбутися в усіх портах. Реалізація концесійного проекту в порту Южний є одним з найбільш перспективних проектів, який буде важливий і цікавий  для держави та бізнесу, адже стивідорна компанія ДП «МТП« Южний» є однією з найбільших в Україні. У перспективі реалізація інвестиційного проекту на умовах концесії в Южному може дати збільшення перевантажувальних потужностей до 34 млн. тонн на рік. Держава отримає вигоду від ефективного використання існуючих активів і суміжної інфраструктури, розвиток причальної інфраструктури, збільшення надходжень від портових зборів та інших послуг у зв'язку зі зростанням кількості суднозаходів в порт. Концесіонер , зі свого боку, буде працювати у провідному  українському порту, який є найбільш глибоководним портом Чорноморсько-Азовського басейну. На сьогодні, в порту Южний ми вже забезпечили і реалізуємо ефективні заходи для надання можливості прийому і обробки балкерів вантажопідйомністю до 250 тис. тонн до повного осідання біля причальної стінки», - підкреслив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Морський порт «Южний» розташований на берегах Аджаликcького лиману на північно-західному узбережжі Чорного моря і є універсальним портом, який спеціалізується на перевантаженні хімічних вантажів і добрив, навалювальних, наливних і генеральних вантажів. У розвитку порту Южний АМПУ орієнтується на досягнення максимальних глибин для забезпечення можливості обробки великотоннажних суден.

«Впевнені, проведена робота стане прикладом для майбутніх концесійних проектів, а також візитною карткою причетних до процесу підготовки пре-ТЕО», - наголосила Олександра Клітіна, керівник групи підримки реформ Міністерства інфраструктри - «Всі сторони зацікавлені в тому, щоб це був якісний документ, на основі якого ми зможемо працювати далі у напрямку розвитку не тільки порту «Южний», а й реалізації подібних проектів в інших портах України».



ВСІ Новини