Міністерство інфраструктури України


Міністр інфраструктури України Володимир Омелян зустрівся із Міністром транспорту Республіки Франція Елізабет Борн

7 Грудня 2018, 15:32

7 грудня 2018 року в рамках робочого візиту до Республіки Франція Міністр інфраструктури України Володимир Омелян зустрівся із Міністром транспорту Республіки Франція пані Елізабет Борн. Участь у зустрічі також взяв керівник ДП «Адміністрація морських портів України» Райвіс Вецкаганс.

​Міністр інфраструктури України Володимир Омелян подякував Уряду Франції за підтримку: «Я дякую вам за підтримку України в ситуації агресії та провокацій Росії в Азовському морі. Це складна ситуація не лише для України чи Азовського регіону, але і для всієї Європи. Росія не зупиниться на Азовському морі, Росія не зупиниться в Україні. Якщо їм зійде з рук ситуація в Керченські протоці, то наступного року вони будуть робити те саме в Чорному в Балтійському морях. Тому дуже важливо, щоб наші європейські та американські союзники говорили одним голосом і я радий, що це відбувається. Кожне п’яте судно, яке зупиняється росіянами і очікує кілька діб, - під європейським прапором. Добовий простій судна коштує від 10 до 50 тисяч доларів. В підсумку європейські платники податків повинні платити додатково через те, що Росія вирішила ігнорувати норми міжнародного права».

На початку зустрічі сторони також відзначили, що українсько-французьке співробітництво у сфері транспортної інфраструктури має гарну динаміку. Так, зокрема, в результаті успішної роботи змішаної українсько-французької Комісії з питань автомобільного транспорту отримано додатково 3 тис. універсальних дозволів Євро-5 (+46%) на 2018 рік і запроваджено систему багаторазових універсальних дозволів категорії Євро-5 з 2019 року, встановлено контингент дозволів на 2019 та 2020 роки зі збільшенням кількості дозволів майже в 2 рази.

​Міністр інфраструктури України окреслив широкі перспективи для співпраці з французькими компаніями у сфері транспорту: «Україна зацікавлена в залученні французьких компаній і досвіду Франції щодо розвитку авіації, автомобільного і залізничного транспорту, цифрової інфраструктури та запровадження новітніх технологій. Перспективними напрямками є поглиблення партнерських відносин між французькою провідною машинобудівною компанією Alstom і Укрзалізницею. Ринок для Alstom величезний. Потреба України – це більше ніж 1500 локомотивів. Бо Укрзалізниця перевозить більше вантажу, ніж Deutsche Bahn всією Європою. 50% залізничних шляхів електрифіковано, тому у нас є нагальна потреба в електричних локомотивах. Ми приділяємо велику увагу внутрішньому транспорту, і якщо Alstom зайде на ринок, він буде мати можливість долучитися до оновлення муніципального транспорту. Минулого року міста отримали кредит 400 млн євро на оновлення муніципального транспорту».

«Я також вдячний за активну позицію Франції щодо спільного авіаційного простору. Бо фактично стримуючим елементом зараз є відсутність єдиного авіаційного простору між Україною і ЄС. Я дуже сподіваюсь, що наступного дня після BREXIT ми зможемо підписати цю Угоду», − підкреслив Володимир Омелян.

Міністр транспорту Республіки Франція зазначила, що Франція підтримує Україну у підписанні Угоди про спільний авіаційний простір та наголосила на зацікавленості Alstom в українському ринку. За іі словами, Уряд Франції підтримує Alstom та готовий розглянути питання кредитування. Вона наголосила, що Alstom є другим виробником локомотивів за останні десять років в світі і вихід цієї компанії на український ринок принесе успіх обом сторонам.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30503.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове