Для людей
з порушенням зору

    Новини    11 Грудня 2018, 17:21
Версiя для друку


Представники КП «МПРС» взяли участь у 100-й сесії Комітету з безпеки на морі у Лондоні

11 Грудня 2018, 17:21

З 3 по 7 грудня 2018 року у штаб-квартирі Міжнародної морської організації (ІМО) в Лондоні відбулась 100-та сесія Комітету з безпеки на морі (КБМ), у роботі якої взяла участь урядова делегація України, до складу якої були включені представники казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» Міністерства інфраструктури.

На початку роботи сесії українська делегація висловила рішучий протест Російській Федерації у зв’язку зі збройним нападом та захопленням у полон трьох українських військових катерів і членів їхніх екіпажів у районі Керченської протоки. Були засудженні численні факти дискримінаційних перевірок суден з боку РФ, які прямують до українських портів, що є брутальним порушенням Конвенції ООН з морського права та відповідних двосторонніх українсько-російських угод.

Така позиція України зазнала широкої підтримки з боку впливових країн-членів ІМО, зокрема Великої Британії, США, Канади, Німеччини, Франції, Іспанії, Швеції, Данії, Австралії, Нової Зеландії, Грузії, прибалтійських держав, та окремо Євросоюзу,  які засудили черговий акт збройної агресії РФ проти України.

В ході роботи сесії КБМ українська сторона прийняла участь у схваленні поправок до Міжнародного кодексу щодо розширеної програми перевірок під час оглядів навалювальних суден і нафтових танкерів, розробленні проекту резолюції щодо внесення поправок до Кодексу з безпеки суден спеціального призначення, прийнятті поправок до Міжнародних кодексів будівництва та обладнання для суден, що перевозять небезпечні хімічні вантажі, тощо.

Внаслідок конструктивної роботи делегатів, в тому числі за участі представників КП «МПРС», були затверджені нові інструкції для вдосконалення функціонування профільного Підкомітету ІМО з навігації, радіозв’язку, пошуку та рятування, який набуває дедалі вагомої ролі усередині організації. Опосередкованим свідченням цього є, з-поміж іншого, рішення про пролонгацію роботи наступної сесії Підкомітету з 5-ти до 8-ми робочих днів в січні 2019 року.

В останній сесійний день 7 грудня Україна представила документ «Безпека та охорона навігації у північній частині Чорного моря», внаслідок розгляду якого було ухвалено рішення розпочати моніторинг ситуації з безпекою навігації в цій частині Чорного моря. В результаті, низка країн, зокрема Грузія, Канада та США, а також ЄС, засудили незаконні односторонні дії РФ в Чорному морі та Керченській протоці, які загрожують безпеці судноплавства та принципу свободи у відкритому морі.

Як наслідок, КБМ закликав країни-члени та зацікавлені сторони повідомляти ІМО про будь-які загрози безпеці навігації у північній частині Чорного моря, що відтепер стане предметом посиленої уваги з боку головної спеціалізованої установи ООН у морській галузі.   

У кулуарах роботи сесії КБМ представники КП «МПРС» провели також ряд робочих двосторонніх  консультацій. Так, було досягнуто домовленості з делегацією Туреччини щодо проведення другого раунду українсько-турецьких консультацій з питань співробітництва у сфері пошуку та рятування на морі у Стамбулі в січні 2019 року.    



ВСІ Новини