Для людей
з порушенням зору

    Новини    17 Грудня 2018, 18:00
Версiя для друку


Реалізація інвестиційних проектів покращить транспортні зв’язки між Україною та ЄС, - Володимир Омелян

17 Грудня 2018, 18:00

Реалізація інвестиційних проектів разом із проведенням відповідних реформ транспортної галузі забезпечать економічне зростання та покращать транспортні зв’язки і торгівлю між Україною та ЄС.

Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час виступу на пленарній сесії п’ятого засідання Ради асоціації між Україною та ЄС, яке відбулось сьогодні, 17 грудня 2018 року у м. Брюссель.

Володимир Омелян зазначив, що Міністерством інфраструктури України розроблено та схвалено Національну транспортну стратегію України на період до 2030 року та спільно із європейськими експертами підготовлено проект плану заходів з реалізації Національної транспортної стратегії України на період 2019 – 2021 років.

«Так, сьогодні спільно із парламентом триває робота щодо прийняття євроінтеграційних законопроектів у сфері залізничного, автомобільного, внутрішнього водного транспорту, а також законодавства щодо перевезення небезпечних вантажів. В рамках реформи морської галузі цього року ми створили Державну службу морського та річкового транспорту. Але українською стороною все ще очікується прийняття позитивного рішення щодо включення українських внутрішніх водних шляхів до регіональної мережі TEN-T та зміну позиції румунської сторони щодо включення до TEN-T української частини річки Дунай», - повідомив Міністр.

Очільник Міністерства зазначив, що особливу увагу Міністерство приділяє розвитку авіації, регіональних аеропортів України та лібералізації ринку авіаційних перевезень: «Україна готова підписати Угоду про Спільний авіаційний простір і ми сподіваємось, що вже на наступний день після Brexit така Угода буде підписана».

Володимир Омелян акцентував увагу європейської сторони на проблемних питаннях, які стосуються здійснення автомобільних перевезень з країнами-членами ЄС, пошуку спільних рішень щодо обмежень доступу до ринку автомобільних перевезень та лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Міністр інфраструктури підкреслив, що реалізація пріоритетних інвестиційних проектів разом із проведенням відповідних реформ транспортної галузі сприятиме залученню інвестицій та забезпечать економічне зростання, що у свою чергу допоможе оптимізувати існуючу фінансову підтримку з боку різних міжнародних донорів, покращити транспортні зв’язки і торгівлю між Україною та ЄС та створить нові робочі місця.

Завершуючи свій виступ, Володимир Омелян наголосив на ситуації, яка склалась в Азовському морі через протиправні дії Росії: «Російська Федерація продовжує нахабно порушувати основоположні принципи міжнародного права та власні міжнародні зобов’язання. Своїми агресивними діями вона несе пряму загрозу національній безпеці України, вчиняє цілеспрямовані заходи для переорієнтації транспортних потоків та поступове виключення національної транспортної системи з мережі обслуговування вантажопотоків. Все це має прямий вплив на погіршення торговельно-економічного співробітництва з нашими державами-партнерами та ланцюгів поставок товарів, які проходять територією України. Критично загострилась соціально-економічна ситуація в морських торговельних портах Маріуполя та Бердянська. Так, починаючи з квітня 2018 року, та з початком зупинок і оглядів суден спеціальними органами РФ, у морських портах Маріуполь і Бердянськ вантажообіг та кількість суднозаходів скоротилися майже на половину. Надважливо, щоб Україна, Європа та весь світ об’єднались разом у протидії російській агресії, зокрема, щодо введення санкцій до морських торговельних портів РФ, особливо в Азовському морі, авіакомпаній - перевізників, які порушили правила використання повітряного простору України у Сімферопольському РПІ, судновласників, які заходили в закриті порти АР Крим та м.Севастополя, а також підтримки України у рамках міжнародних організацій та міжнародних форумів».



ВСІ Новини