Міністерство інфраструктури України


Ми запустили механізм вільного неба над Україною, - Володимир Омелян разом із командою представив плани з розвитку авіаційної галузі на 2019 рік

5 Лютого 2019, 15:41

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час розширеної прес-конференції 5 лютого 2019 року представив плани з розвитку авіаційної галузі на 2019 рік. У заході також взяли участь: Олександр Більчук – Голова Державної авіаційної служби України, Микола Божко – керівник Державного агентства інфраструктурних проектів України, Павло Рябікін – генеральний директор ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль», Тетяна Романовська – генеральний директор ДП «МА «Львів» ім. Данила Галицького», Сергій Кандауров – директор КП «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс».

На початку заходу Володимир Омелян головні тенденції розвитку авіації в Україні за останні роки.

«Починаючи з 2016 року, ринок пасажирських авіаперевезень розвивається досить динамічно. Так, кількість пасажирів, які скористались послугами українських авіакомпаній, зростала щороку в середньому на чверть. Поступово за три роки обсяги пасажирських перевезень збільшились майже вдвічі в порівнянні з показником 2015 року та більш як у півтора рази перевищили рівень „докризового” 2013 року. У 2018 році перевезення пасажирів здійснювала 21 вітчизняна авіакомпанія, серед яких лідируюче положення займали авіакомпанії: «Міжнародні Авіалінії України», «Роза вітрів», «Азур Ейр Україна», «ЯнЕір», «Браво». За підсумками року вони здійснили майже 93% від загальних обсягів пасажирських перевезень українських авіакомпаній. Більше половини (54,2 відсотка) всіх пасажирських перевезень вітчизняних авіакомпаній складають міжнародні регулярні перевезення», - заявив Володимир Омелян.

За його словами, у 2018 році регулярні міжнародні польоти здійснювали 10 вітчизняних авіакомпаній до 46 країн світу. Кількість пасажирів, які скористались послугами українських авіаперевізників, зросла на 16,4 відсотка та становила 6,8 млн осіб. Розвивалась мережа маршрутів вітчизняних авіакомпаній. Так, упродовж року українськими авіаперевізниками відкрито 17 нових регулярних маршрутів. В той же час розширюють свою присутність на українському ринку іноземні авіакомпанії. В 2018 році 5 нових авіакомпаній започаткували виконання регулярних польотів до України. Розпочато експлуатацію 27 нових міжнародних повітряних ліній. Загалом упродовж 2018 року до нашої країни виконували польоти 38 іноземних авіакомпаній з 37 країн світу.

«В 2018 році Україна вперше увійшла до топ-20 країн Світу за новими авіарейсами», - відзначив очільник Міністерства, - «Протягом року продовжувалась активізація регулярних перевезень у межах України. Внутрішні пасажирські перевезення на регулярній основі виконували чотири вітчизняні авіакомпанії, які забезпечили повітряним сполученням десять міст України».

«Рекордні пасажиропотоки демонструють українські летовища. Пасажиропотоки через аеропорти України досягли 20,5 млн осіб, що забезпечило зростання на 24,5 відсотка. Зростання пасажиропотоку в усіх основних аеропортах: Київ (Жуляни) (на 51,9 відсотка), Львів ( на 47,9 відсотка), Бориспіль (на 19,4 відсотка), Харків (на 19,3 відсотка), Одеса (на 17,8 відсотка), Запоріжжя (на 14,9 відсотка), Дніпро (на 8,1 відсотка), Чернівці (на 53 відсотки), Херсон (на 41,8 відсотка).Наше спільне завдання – підтримка високої динаміки розвитку авіації в Україні, розвиток летовищ», - зазначив Володимир Омелян.

«Підсумовуючи ці показники за 2018 рік, я би хотів зупинитися на тому, чому вдалося зробити такий прорив. В чому полягає рецепт цього успіху в авіації? В чому секрет 30% росту галузі щороку, починаючи з 2016? Для нас питанням №1 було запровадити прозорий ринок. І держава гарантувала би безпеку пасажирів, мінімальне втручання в роботу ринку, була би добрим регулятором. Нам це вдалося зробити. Ми запустили механізм вільного неба над Україною. Другий етап – це залучення широкого кола перевізників, створення максимально конкурентного середовища. Це нам теж вдалося зробити. Це дало свій ефект, після якого всі зрозуміли: і влада, і бізнес, і пасажири, що авіація – це вигідно, цікаво, на авіації можна заробляти і варто інвестувати в термінали, злітні смуги, літаки. Більше того, завдяки нам, авіація перестала бути транспортом для багатих, а стала звичайним видом транспорту, який конкурує за ціною з автобусними чи залізничними перевезеннями. Безумовно, без політичної підтримки, підтримки Президента України, цього не було б. Особливо хотів би подякувати моїй команді, яка тут сьогодні зі мною – це наш спільний успіх», - наголосив очільник Міністерства.

«Хочу наголосити, що для України дуже важливо мати власні авіакомпанії. Мінінфраструктури і Державіаслужба будуть завжди насторожі приватного українського і державного капіталу. Ми розуміємо, що подальший розвиток Борисполя, Львова, чи в подальшому Одеси, як хабових аеропортів, без національних авіакомпаній неможливий. Безумовно, першу роль будуть відігравати «Міжнародні авіалінії України», ми будемо сприяти їх динамічному розвитку, так само будемо допомагати новим авіакомпаніям, як «SkyUp» і низці інших, які вірять в Україну, вкладають кошти у власний флот, запускаючи авіаційні перевезення, створюють робочі місця, додаткові надходження до бюджету, нові перспективи для України», - додав Володимир Омелян.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30663.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове