Міністерство інфраструктури України


Держгідрографія налагоджує відносини з Гідрографічною службою Канади та канадськими компаніями

13 Березня 2019, 14:39

Державна установа «Держгідрографія» завершила триденний робочий візит до Канади. Фахівці установи ознайомилися з передовим досвідом колегіальної гідрографічної служби – однієї з найстаріших гідрографічних служб у світі, обмінялися досвідом з питань виконання гідрографічних досліджень та морського картографування, визначили подальші напрями і прийнятні формати співробітництва з канадськими виробниками та постачальниками спеціалізованого обладнання для забезпечення навігаційної та гідрографічної безпеки судноплавства у водах України. Також у рамках проведених зустрічей представники державної установи обговорили питання захисту національних інтересів у світлі тимчасової окупації території АР Крим і м. Севастополь та необхідності нарощування технічного та кадрового потенціалу установи в регіоні Чорного та Азовського морів.

За словами учасників делегації Держгідрографії, перший день візиту пройшов у продуктивних фахових консультаціях з колегами з Гідрографічної служби Канади у їхньому регіональному Атлантичному офісі, що розташований у Бедфордському інституті океанографії в м. Галіфакс (Нова Шотландія).

Під час зустрічі з фахівцями Гідрографічної служби Канади спеціалісти Держгідрографії вивчили її практичний досвід у виконанні гідрографічних досліджень, використанні сучасних технологій у галузі, технічних та програмних засобів виробництва, використовуваних у гідрографії та морській картографії, а також нормативно-правовому забезпеченні гідрографічної діяльності.

«Гідрографічна служба Канади є однією з найстаріших та досвідчених гідрографічних служб світу, яка підтримує безпеку судноплавства вздовж найдовшої у світі берегової лінії протяжністю у 131 650 морських миль і розповсюджує близько 200 000 навігаційних паперових й електронних карт на рік. Я впевнений, що наша ініціатива щодо налагодження співпраці з канадськими колегами дозволить зробити ще один крок на шляху до удосконалення діяльності ДУ «Держгідрографія» у якості національної гідрографічної служби, - каже в.о. начальника ДУ «Держгідрографія» Олександр Щипцов.

Керівник ДУ «Держгідрографія» Олександр Щипцов наголошує на тому, що залучення до заходів Надзвичайного та Повноважного Посла України в Канаді Андрія Шевченка та Надзвичайного та Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука забезпечує надзвичайно високий рівень і, відповідно, потенціал цих зустрічей у сенсі розвитку двосторонніх відносин, у першу чергу – задля забезпечення навігаційної та гідрографічної безпеки судноплавства».

Ще два робочі дні було приурочено відшукуванню й обговоренню точок дотику та перспектив співробітництва ДУ «Держгідрографія» з компаніями - лідерами канадського ринку у різноманітних сферах науково-дослідного вивчення морів і океанів, що проходило у форматі «круглих столів» з представниками канадських компаній.

Перший із двох заходів відбувся у Галіфаксі на базі Центру океанських інновацій і підприємництва (Center for Ocean Ventures and  Entrepreneurhsip - COVE). Не менш перспективний другий «круглий стіл» був організований наступного дня у Дослідному центрі океанської, прибережної та річкової інженерії в м. Сент-Джонс (Ньюфаундленд і Лабрадор).

У цілому, протягом двох днів делегації установи вдалося поспілкуватися з експертами близько 20 канадських компаній, які представили до уваги українців свої найсучасніші напрацювання у сферах гідрографічних, акустичних і геофізичних досліджень, виробництва й експлуатації підводних дистанційно керованих апаратів, радіолокаторів, підводних роботизованих систем, обробки даних гідрографічних досліджень та моделювання поверхні дна, застосування технологій, пов’язаних із дистанційним зондуванням земної поверхні, тощо.

Було розглянуто можливості підвищення кваліфікації та навчання фахівців установи за напрямком «гідрографія» відповідно до стандартів Міжнародної гідрографічної організації (категорія «В»).

На думку членів делегації Держгідрографії, попередні підсумки відвідання Канади свідчать про отриманий досвід у проведенні перемовин з партнерами з-за меж традиційного регіону Чорного та Середземного морів, максимально продуктивні консультації з колегами з Гідрографічної служби Канади, що стануть підґрунтям для подальшого вдосконалення та нарощування потенціалу Держгідрографії, а також про налагоджені ділові зв’язки з потенційними компаніями-постачальниками.

Наразі фахівці установи аналізують отриману інформацію та пропозиції від представників канадського бізнесу, що допоможе сформувати й окреслити напрямки і формати для подальшого співробітництва.

Також отриманий досвід сприятиме вдосконаленню навігаційного та гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства в рамках спільної роботи з Державною службою морського та річкового транспорту України.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30741.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове