Міністерство інфраструктури України


Володимир Омелян провів нараду щодо підготовки авіакомпаній, що здійснюють чартерні перевезення, до літнього сезону

22 Квітня 2019, 16:39

Сьогодні, 22 квітня 2019 року, Міністр інфраструктури України Володимир Омелян провів розширену нараду щодо підготовки авіакомпаній, що здійснюють чартерні перевезення, до літнього сезону.

У нараді взяли участь: генеральний директор Міжнародного аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін, голова Державіаслужби Олександр Більчук, керівники авіакомпаній SkyUp, Azur Air, Міжнародні авіалінії України та ін.

Міністр інфраструктури наголосив, що Державіаслужба посилить контроль за технічним станом літаків. «Міністерство інфраструктури завжди підтримувало і буде підтримувати надалі всі без винятку авіакомпанії. Розвиток авіації, успішна робота авіаперевізників – у фокусі нашої уваги. Ми з розумінням поставилися до численних звернень авіакомпаній не забороняти до використання літаки, вік яких перевищує 20 років. Разом з тим, Державіаслужба посилить контроль за технічним станом повітряних суден, які використовуються для перевезення пасажирів. Безпека є першочерговою», - заявив Володимир Омелян.

Очільник міністерства наголосив, що ситуація, що склалася минулого літа, коли авіакомпанії масово затримували чартерні рейси, не надавали пасажирам вчасно інформацію та послуги, не має повторитися цього року: «Ми поступово наближаємося до літнього періоду, коли перевезення будуть піковими. Досвід минулого року нами врахований. Підготовлена нова редакція авіаційних правил щодо перевезень пасажирів і багажу. Окремо ми будемо суворо контролювати затримки та перенесення рейсів, це - відповідальність авіаперевізників. Окремо підкреслюю, що контакт представників авіакомпаній з пасажирами під час вказаних ситуацій має бути постійним. Людина не має блукати по аеропорту в пошуках представника компанії-перевізника у випадку переносу чи скасування рейсу. Також в Україні будуть вводитися європейські директиви, які стосуються екологічності літаків».

В.о. першого заступника голови Державіаслужби Сергій Коршук  зауважив, що проблему із затримками чи відмінами рейсів створюють недобросовісні туроператори, які продають неіснуючі рейси, про які не знає ані авіакомпанія, ані аеропорт. Водночас, за його словами, це не знімає відповідальності з авіакомпаній. У випадку невиконання перевізником вимог, встановлених Правилами щодо надання необхідного обслуговування пасажирам у випадку затримки чи скасування рейсу, Державіаслужба може застосувати до нього фінансові санкції у вигляді накладання штрафу відповідно до ст. 127 Повітряного Кодексу України.

Щомісячно на сайті Мінінфраструктури та Державіаслужби опубліковується рейтинг пунктуальності виконання рейсів авіакомпаніями, що дає можливість пасажирам сформувати загальну думку про обрану ними авіакомпанію.

Довідково:

Державіаслужбою прийнято нову редакцію Авіаційних правил України «Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу» затверджених наказом Державіаслужби від 26 листопада 2018 року № 1239, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08 лютого 2019 року за № 141/ 3312 (набрали чинності 05.03.2019) (далі – Авіаційні правила), які повністю відповідають Регламенту (ЄС) № 261/2004 Європейського парламенту та Ради від 11 лютого 2004 року.

Авіаційні правила передбачають:

- у разі затримки рейсу перевізник повинен надати пасажирам необхідне обслуговування за встановленими нормами, харчування та прохолодні напої і можливість здійснити два безкоштовних дзвінка;

- якщо виконання затриманого рейсу відкладається на наступний день за днем його виконання, передбаченим розкладом і зазначеним у квитку, перевізник повинен надати пасажирам номери у готелі, харчування та забезпечити трансфер за маршрутом аеропорт – готель – аеропорт;

- у разі затримки понад розумні строки або відміни рейсу, перевізник не пізніше ніж через 12 годин після відправлення затриманого рейсу або прийняття рішення про скасування рейсу має повідомити Державіаслужбу, щодо причини затримки/відміни рейсу, та обслуговування, яке було надане пасажирам.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30847.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове