Міністерство інфраструктури України


Ми очікуємо від Республіки Польща дій, які відповідають статусу стратегічного партнера України, - Владислав Криклій

1 Листопада 2019, 12:42

Міністерство інфраструктури ініціювало створення робочої групи з метою врегулювання ситуації, яка склалась у автомобільних перевізників на  КПП «Ужгород – Вишнє Нємецке». Міністр інфраструктури Владислав Криклій звернувся до Міністра транспорту і будівництва Словацької Республіки Арпада Ершека із проханням сприяти у вирішенні ситуації перетину кордону українськими вантажними перевізниками.  

Дефіцит польських дозволів на здійснення автоперевезень, спричинений зменшенням польською стороною у 2018 році квоти дозволів для українських перевізників, викликав надмірне навантаження на виїзд з України через Словаччину.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій зустрівся із Міністром інфраструктури Республіки Польща Анджеєм Адамчиком 24 жовтня 2019 року у місті Варшава. Сторони, зокрема, обговорили питання дефіциту дозволів на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень з Республікою Польща для українських перевізників. «Ми очікуємо від Республіки Польща дій, які відповідають статусу стратегічного партнера України», - заявив Міністр інфраструктури за підсумками зустрічі.

25 жовтня 2019 року у м. Варшава також відбулось засідання українсько-польської Змішаної Комісії з питань міжнародних вантажних автомобільних перевезень. Участь у роботі комісії взяли представники ГО «Міжнародні автомобільні перевізники України» та АсМАП України та Німецько-Української промислово-торговельної палати.

Українська сторона інформувала польську сторону, що потреба українських перевізників в польських дозволах на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень складає не менш ніж 200 000 дозволів на рік, всі 160 000 дозволів з попереднього обміну на 2019 рік вже оформлено українським перевізникам.

Українська сторона наголосила, що вкрай важливо зберегти тенденцію збільшення товарообігу між Україною та Республікою Польща та країнами Європейського Союзу, створивши умови для їх подальшого розвитку і не допущення його скорочення  за результатами 2019 року, закликала збільшити екологічність транспортних засобів для обох сторін.

Сторони приділили увагу питанню обліку інформації про кількість використання українськими перевізниками бланків дозволів.

За підсумками засідання  досягнуто такі домовленості.

Сторони погодили анулювати попередню кількість дозволів у розмірі 160 000 на в’їзд з 12.11.2019 року. Для повернення в країну реєстрації транспортного засобу у перевізників є час до 31 грудня 2019 року.

Українські перевізники додатково отримають 5 000 польських дозволів. Дозволи будуть передані  українській стороні на початку листопада 2019 року. Польська сторона також передасть до 15 листопада 2019 р. 10 000 дозволів з попереднього обміну дозволами на 2020 рік для використання в 2019 році, які будуть дійсними до 31 січня 2021 року.

Досягнуто домовленості щодо здійснення попереднього обміну дозволів на 2020 рік на рівні 2019  року - 160 000.

Українська сторона і надалі наполягатиме на  встановленні контингенту дозволів щонайменше на рівні 200 000.  Питання встановлення квоти дозволів на 2020 рік остаточно буде розглянуто на зустрічі Міністрів інфраструктури України та Республіки Польща, яка відбудеться орієнтовно наприкінці листопада 2019 року. До того часу очікується формування нового Уряду Республіки Польща.

 





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/31264.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове