Для людей
з порушенням зору

    Новини    12 Лютого 2020, 20:27
Версiя для друку


Ми ввели електроне бронювання дозволів на автоперевезення, щоб подолати корупцію, - Владислав Криклій

12 Лютого 2020, 20:27

Сьогодні, 12 лютого 2020 року, Міністр інфраструктури України Владислав Крикілій провів зустріч із представниками страйкового комітету міжнародних автомобільних перевізників України. У зустрічі взяв участь президент АсМАП України Леонід Костюченко.

Під час зустрічі обговорено питання щодо отримання дозволів на здійснення міжнародних автомобільних перевезень, електронного бронювання всіх видів дозволів на перевезення вантажів територією іноземних держав, забезпечення контролю використання та повернення дозволів, участі галузевої громадськості у комісії з розподілу дозволів, запровадження європейських умов допуску до ринку міжнародних перевезень.

«Ми ввели електроне бронювання дозволів на автоперевезення, щоб подолати корупцію, яка робила життя перевізників нестерпним, а  колишніх керівників Укртрансбезпеки – заможними. Сьогодні під Будинком Уряду один з мітингувальників, який прийшов вимагати скасувати електронне бронювання, тримав плакат з питанням, чи вороги влада та бізнес. Відповідаю:  влада та бізнес –  партнери. Весь час на посаді міністра я відкритий для діалогу з усіма без виключення перевізниками. Але ми хочемо чути усіх і створити систему, яка зробить в принципі не можливим продаж дозволів та корупцію. 5-годинні переговори з міжнародними автомобільними перевізниками довели, що ми можемо знаходити консенсус», – заявив Владислав Криклій.

Міністр інфраструктури наголосив, що стратегія Уряду – повна цифровізація: «Ми направляємо всі зусилля з метою відкритості усіх процесів та мінімізації людського фактору під час прийняття рішення по оформленню дозволів на міжнародні автомобільні перевезення. Важко змінити людей, треба змінювати систему та підхід.  Як будь-яка нова система,  система електронного замовлення дозволів потребує вдосконалення. Згадайте, як розпочинала працювати система Prozorro. Ми працюємо над тим, щоб транспортний портал покращувався, і щоб від перевізників був лише позитивний зворотній зв'язок», – підкреслив Владислав Криклій.

Очільник Міністерства повідомив, що наразі є повне порозуміння з таких питань:

- сервіс електронного замовлення (бронювання) дозволів – єдина прийнятна система роботи з ними;

- скасовується обмеження 1/12 по дефіцитних країнах;
- на дозволи дефіцитних країн обмежується видача - не більше 2 дозволів на транспортний засіб протягом місяця (незалежно від виду), при цьому оформлення другого дозволу лише після використання та повернення попереднього. Виключення для дозволів, де для 1 перевезення необхідно 2 дозволи – 4 дозволи, відповідно;

- щоб система електронного бронювання не дозволяла бронювати дозволи тим особами, які фактично не здійснюють перевезення, важливо напрацювати правильні критерії, які підтверджують, що перевізник легальний, сплачує податки, здійснює рейси, а не бронює дозволи, щоб їх потім продати. 

 Міністр інфраструктури закликав перевізників активно долучатися до формування критеріїв: «Міністерство інфраструктури найближчим часом розмістить на офіційному вебсайті для публічного обговорення зміни до Порядку оформлення і видачі дозволів (наказ 757) і я особисто закликаю кожного ознайомитися з запропонованою редакцією, після отримання чіткого «зеленого світла» від перевізників запускаємо на погодження Порядок».

Владислав Криклій наголосив, що в найближчому майбутньому відбудеться переведення оформлення всіх дозволів за електронним замовленням: «Ми з командою за останні 2 місяці провели багато зустрічей з перевізниками, ми чуємо вас та працюємо над покращенням умов для виконання міжнародних автомобільних перевезень. Міністерство інфраструктури продовжить активні перемовини з іншими країнами щодо збільшення річних квот дозволів задля усунення їх дефіциту. Ми за максимальну відкритість», – заявив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Вже зараз можна спостерігати за процесом оформлення дозволів https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uT-PKoRBz8BFqgyolV8PAwH73wQYO6OXLjiQPaHiA3A/edit#gid=1871809823



ВСІ Новини