Міністерство інфраструктури України


Верховна Рада підтримала залучення Укрпошти до надання доступних банківських послуг всьому населенню, - Владислав Криклій

19 Травня 2020, 13:28

19 травня 2020 року Верховна Рада України 232 голосами прийняла в першому читанні законопроєкт 2788-Д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку”. Він передбачає залучення національного поштового оператора “Укрпошта” до надання банківських послуг всьому населенню. У тому числі, 15 мільйонам громадян, які проживають у сільській місцевості. Про це повідомив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

“Сьогодні банкомати є лише у 30% населених пунктів, банківські відділення - взагалі лише у 6%. За рівнем доступності фінансових послуг для людей ми десь поруч з Угандою, Габоном та Еквадором. Законопроєктом 2788-Д, який сьогодні підтримали депутати в першому читанні, вводиться система поштових рахунків, що фактично прирівнюються до банківських. Це дозволить Укрпошті забезпечувати доступними фінансовими послугами всіх українців, бо навіть у найменших містечках і селах, на відміну від банків, є поштові відділення. А для самої компанії такі зміни значно розширять можливості діяльності та розвитку”, - прокоментував схвалення законопроєкту очільник Міністерства, подякувавши депутатам за прийняте рішення.

За його словами, особливо актуальними такі послуги Укрпошти стануть для 15 мільйонів українців, які проживають у сільській місцевості. Вони зможуть більш зручно отримувати пенсії, інші соціальні виплати, грошові допомоги чи здійснювати переказ коштів. 

Владислав Криклій додав, що, незважаючи на карантин та кризу, Укрпошта продовжує демонструвати стабільне зростання, працюючи у звичному режимі з дотриманням всіх вимог безпеки. Так, у першому кварталі цього року компанія на 12,3% збільшила свій чистий дохід у порівнянні з минулорічними показниками. “Укрпошта продовжує збільшувати доходи за такими основними напрямками як доставка посилок, фінансові послуги, а також торгівля. І використовує цю кризу як вікно нових можливостей, розвиваючи надання важливих соціальних послуг для населення”, - підсумував Владислав Криклій.

 

Довідково:

Мета законопроєкту №2788-Д - підвищення рівня доступності фінансових послуг, забезпечення права громадян та суб’єктів господарювання на їх отримання на всій території України, залучення коштів в економіку держави, створення умов до розвитку безготівкових розрахунків, оптимізація діяльності Укрпошти.

Його ключові завдання:

- удосконалення порядку виплати пенсій, соціальних виплат, інших видів грошової допомоги через відділення поштового зв'язку, з використанням банківських (поштових) рахунків;

- удосконалення порядку надання послуги поштового зв'язку з переказу коштів;

- забезпечення доступу населення до фінансових послуг на всій території України;

- підтримка бізнесу у віддалених населених пунктах через збільшення рівня доступності до фінансових послуг;

- створення умов для підвищення рівня безготівкових розрахунків.

Оперативна інформація - на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.

 





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/31861.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове