Міністерство інфраструктури України


У Мінінфраструктури підписали Меморандум про намір компанії «АрселорМіттал Кривій Ріг» інвестувати в портову галузь країни

13 Серпня 2015, 11:53

13 серпня у Києві відбулося підписання Меморандуму про намір одного з найбільших металургійних підприємств в Україні «АрселорМіттал Кривий Ріг» взяти участь в оперуванні та розвитку інфраструктури ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» (Миколаїв). У церемонії підписання взяли участь Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, заступник Міністра інфраструктури Юрій Васьков, Генеральний директор «АрселорМіттал Кривий Ріг» Парамджит Калон, а також директор ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» Олександр Басюк.

Підписання документу засвідчує намір «АрселорМіттал Кривій Ріг» створити стивідорну компанію на базі кількох причалів ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» на умовах оренди.

«За останні кілька місяців це вже друга компанія зі світовим іменем, що офіційно декларує готовність вкладати кошти в українські порти. Державна портова інфраструктура в Україні розвинена, але вона довгий час не оновлювалася. Рівень зношеності подекуди перевищує 80%, і достатніх коштів на відновлення в державі немає. Саме тому важливо залучати інвестиції насамперед від компаній-вантажовласників, що допоможуть забезпечити необхідну модернізацію об’єктів державної інфраструктури та їх ефективне використання. Для портів це означатиме стабільну завантаженість потужностей, високооплачувані робочі місця, для держави – більше портових зборів та податків до бюджету», - прокоментував подію Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Наступним кроком після підписання Меморандуму стане конкурс, який має провести Фонд держмайна України. Для участі в конкурсі зацікавлені компанії подаватимуть техніко-економічні обґрунтування пропонованих ними інвестпроектів, в результаті оцінки яких буде визначено орендаря.

«Експортна логістика ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» напряму пов’язана з Миколаївським регіоном, звідки підприємство відправляє за кордон близько 65% вантажів. Поява пункту відправки в порту «Октябрьск» дозволить нам перерозподілити вантажопотік, а також залучити транзитні вантажі металопродукції з інших країн СНД. Таким чином ми забезпечимо своєчасність та безпечність доставок нашої продукції за експортними напрямками», - зазначив Генеральний директор ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Парамжит Калон.

«Поруч з державними стивідорними потужностями стрімко розвиваються приватні і складають їм конкуренцію. Тому для Міністерства важливо залучати ефективних приватних операторів та інвестиції саме для розвитку державної портової інфраструктури. І реалізація намірів компанії «АрселорМіттал», що зафіксовані цим меморандумом, дасть можливість закріпити стратегічного вантажовласника саме за державним активом», - додав заступник Міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Підписаний меморандум передбачає передачу частини потужностей порту в довгострокову оренду на конкурсних засадах. Зі свого боку інвестор зобов’язується провести реконструкцію та модернізацію орендованих об’єктів інфраструктури. Згідно документу, за частиною колективу, що буде переведений з ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» для обслуговування орендованих потужностей, будуть закріплені належні соціальні гарантії.

Реалізацію заходів, викладених у документі, планується завершити протягом року після його підписання.

 

Довідка

ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск» - заснована в 1992 році державна стивідорна компанія, що спеціалізується на перевантаженні тарно-штучних вантажів, в тому числі таких, що потребують спеціальних умов перевантаження і зберігання. Для здійснення вантажно-розвантажувальних робіт порт використовує 7 причалів, що належать філії «Октябрьск» ДП «Адміністрація морських портів України». Переробна спроможність підприємства складає до 2,6 млн. тонн сухих вантажів на рік.

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» – найбільше підприємство гірничо-металургійного комплексу України, що працює у складі міжнародної корпорації АрселорМіттал. Виробничі потужності підприємства розраховані на щорічний випуск більше 6 млн т прокату, близько 7 млн т сталі та більше 6,7 млн т чавуну.

АрселорМіттал є світовим лідером металургії та гірничодобувної промисловості, виробником сталі №1 у світі та одним із найбільших іноземних інвесторів в Україні. Корпорація здійснює свою металургійну діяльність в більше ніж 20 країнах на чотирьох континентах. Близько 38% сталі компанії виробляється в Америці, 46% – в Європі та 16% – в інших регіонах, серед яких Казахстан, Південна Африка та Україна.

Стан реформ у сфері морського транспорту

Міністерство інфраструктури України запроваджує комплексну реформу галузі морського транспорту. Одне з ключових завдань відомства – залучення інвестицій у портову галузь. Для цього у відомстві склали перелік інвестпроектів у морських портах, який вже продемонстровано потенційним інвесторам в Україні, ЄС та США.

У червні підписано меморандум про намір  французької The Soufflet Group інвестувати в Іллічівський порт. Серед інших завдань Міністерства – підвищення конкурентоспроможності та покращення умов ведення бізнесу в портах, а також мінімізація корупції. Для досягнення цих цілей у відомстві розробили низку заходів з дерегуляції в портах, що вже отримала схвалення Кабміну. Серед запроваджуваних ініціатив – скорочення кількості процедур у портах та задіяних контролюючих органів, запровадження електронного документообігу та автоматизованого радіологічного контролю, скасування обов’язкового контролю ізольованого баласту. З метою залучення вантажопотоків Міністерство ініціювало експеримент тривалістю 6 місяців зі зниження портових зборів на 50% для транзитних вантажів. Відповідний проект Наказу проходить погодження з центральними органами влади та набуде чинності з дня оприлюднення.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/21126.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове