Для людей
з порушенням зору

    Новини    13 Квітня 2017, 15:31
Версiя для друку


Міністр інфраструктури України Володимир Омелян презентував Концепцію розвитку ринку електричного транспорту в Україні

13 Квітня 2017, 15:31

Сьогодні, 13 квітня 2017 року, в стінах Верховної Ради України Міністр інфраструктури України Володимир Омелян презентував Концепцію розвитку ринку електричного транспорту в Україні, яка знайшла своє відображення в законопроекті "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні".

Цілями Концепції є: Повний цикл виробництва електротранспорту в Україні, можливість українцям недорого придбати автомобіль майбутнього, дати можливість розвитку бізнесу, що використовує зелений транспорт.

"Ми поставили собі дуже амбітну ціль – до 2020 року мати частку електрокарів в загальному продажі авто на рівні не менше 15%", - заявив Володимир Омелян.

За словами Міністра, цілями законопроекту є перетворення України на хаб з виробництва високотехнологічної продукції, якою безперечно є електричний транспорт та елементи його інфраструктури. По-друге, це надання українцям можливості придбати екологічний транспорт, новий або трохи бувший у використанні, замість того, щоб сідати за кермо старих машин, які експортовані з Європи через невідповідність екологічним нормам. По-третє, це надати бізнесу інструменти для росту, адже бізнес не відмовиться від можливості економити як на пальному, так і на обслуговуванні електричного транспорту.

Очільник міністерства зазначив, що цілі будуть реалізовані в рамках трьох компонентів, синхронізованих у часі: "В рамках першого компоненту, який триватиме п’ять років, ми розвиваємо ринок електричного транспорту. В рамках другого, десятирічного компоненту, ми плануємо залучити стратегічних інвесторів у виробництво готової продукції – електричного транспорту та зарядних станцій. Третій, фінальний компонент, який триватиме 15 років, спрямований на локалізацію виробництва компонентів до електричного транспорту, особливо батарей, а також компонентів до зарядних станцій".

"Для стрімкого розвитку ринку ми плануємо тимчасово, до 1 січня 2023 року, звільнити від ПДВ імпорт та подальше постачання електричного транспорту, а також зарядних станцій.Також ми звільняємо такий транспорт від сплати акцизу. Тут ми не зачіпаємо електробуси, оскільки це єдиний, окрім тролейбусів, вид колісного електротранспорту, який ми хоч і повільно, але виробляємо в Україні. Це зо стосується першого компоненту", - наголосив Володимир Омелян, - "Другий компонент. Після того, як на шостому році повернеться імпорте ПДВ на електромобілі, вітчизняне та локалізоване стратегічними інвесторами виробництво електротранспорту залишиться конкурентним в плані ціни за рахунок заходів, які ми представимо в третьому компоненті. Це також станеться тимчасового, до 1 місяця 2028 року, скасування імпортного ПДВ на комплектуючі до електротранспорту та зарядних станцій. На цьому етапі ми передбачаємо початок масового виробництва електрокарів в Україні. Нарешті, третій компонент реформи передбачає тимчасове, до 1 січня 2033 року, введення нульової ставки ПДВ на вироблений в Україні електричний транспорт, комплектуючі до нього, зарядні станції та комплектуючі до них.

З 2028 року, коли повернеться імпорте ПДВ на комплектуючі, для збереження конкурентної ціни на електричних транспорт вітчизняному виробникові та інвесторам необхідно буде локалізувати виробництво комплектуючих. На нашу думку, саме запропонований набір стимулів забезпечить послідовний розвиток ринку, локалізацію виробництва електротранспорту та подальшу локалізацію комплектуючих".

Презентація #ELECTROTODAY Концепція реформи щодо стимулювання розвитку ринку електричного транспорту в Україні

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні»

Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні»



ВСІ Новини