Міністерство інфраструктури України


Усі стосунки «держава-бізнес» ми переведемо в електронний формат, - Володимир Омелян

15 Лютого 2018, 14:54

Електронні сервіси з отримання двосторонніх дозволів на автомобільні перевезення та  дозволів ЄКМТ, а також реєстр автобусних маршрутів мають запрацювати вже у першому півріччі 2018 року. Про це під час засідання робочої групи з питання впровадження електронних сервісів на автомобільному транспорті повідомив Міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Володимир Омелян запевнив, що це лише перші кроки на шляху створення повноцінної цифрової інфраструктури в Україні: «Всі ці речі є частиною цифрової інфраструктури, яку ми створюємо в країні.  Уряд схвалив концепцію розвитку цифрової економіки і суспільства і ми всі розуміємо, що цифрова інфраструктура є хребтом, ключовим елементом майбутньої цифрової економіки. Чиновника взагалі не повинно бути в стосунках з бізнесом».

 «Як і анонсували, цього року ми переходимо на абсолютно новий формат відносин «держава-бізнес». Ми все переводимо в електронний формат. Є кілька блоків питань, які нам необхідно врегулювати. В першу чергу, це дозволи ЄКМТ, які видаються на регулярній основі. Тестовий варіант довів свою ефективність. Друге питання – це двосторонні дозволи на автомобільні перевезення. Тут ми хочемо ввести систему чіткого контролю, забезпечити кожний дозвіл QR-кодом, щоб не було жодних маніпуляцій, перепродажів тій чи іншій стороні - щоб знищити чорний ринок», - зазначив Володимир Омелян.

Директор Департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури Віктор Сасін зазначив, що електронний кабінет перевізника вже створено і до кінця весни він має стати повноцінним робочим інструментом. Електронний кабінет передбачає  переведення ліцензування в онлайн режим та функціонування електронних штрафів.  Доступ до цієї інформації крім перевізника матимуть інспектори, які накладають стягнення. Ці рішення впроваджуються на блокчейні.

Окремим питанням наразі є створення реєстру автобусних маршрутів. «Ми бачимо, що ринок в цілому позитивно сприйняв дерегуляцію, яку було прийнято минулого тижня на Кабміні. Наше завдання зараз підзаконними актами, наказами Міністерства довести цю реформу до кінця, протягом найближчого часу. Водночас, необхідно створити онлайн-базу, щоб ми чітко розуміли, які рейси здійснюються в державі. Ми також працюємо над системою наскрізного електронного квитка, який передбачає об’єднання всіх маршрутів: автобусних, залізничних та авіаційних в єдину мережу. Щоб клієнту було зручно і він з одним квитком міг пересуватися як в середині країни, так і за її межами», - наголосив Міністр.

«Реєстр маршрутів вже існує - функціонує в тестовому режимі, тепер його треба наповнювати. Почнемо ми цей процес з міжнародних маршрутів, оскільки по ним у нас є вся необхідна інформація», - зазначив Віктор Сасін.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/29544.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове