Міністерство інфраструктури України


Цього року ми повинні запустити повноцінне авіасполучення із Закарпаттям. Це - доручення Президента України, - Володимир Омелян

5 Квітня 2018, 17:27

Цього року ми повинні запустити повноцінне авіасполучення із Закарпаттям. Це - доручення Президента України. Про це заявив Міністр інфраструктури Украіни Володимир Омелян в ході робочої поїздки до Закарпатської області.

«В першу чергу, ми робимо ставку на аеропорт в м.Ужгород для того, щоб це доручення було виконано в цьому році. Залишились деякі формальності на рівні українсько-словацьких відносин. Ми повинні завершити ці процедури в першому півріччі і я сподіваюсь, ми зможемо змонтувати необхідне авіаційне обладнання для повноцінного авіасполучення теж в цьому році», - зазначив очільник Міністерства, -«Але ми розуміємо об’єктивні обмеження цього летовища, його розвиток ускладнений. Тому перспектива нового аеропорту на Закарпатті є більш ніж нагальною. Я покладаю величезні сподівання, що парламент і Уряд підтримають нашу ініціативу про виділення додаткового фінансування на розбудову українських летовищ. Ми розраховуємо, що це буде мінімум 4-річна програма в обсязі 10 млрд грн. щороку, щоб ми могли кожного року будувати по 5 -6 злітних смуг, а далі - будівництво терміналів, обслуговування пасажирів, запуск роботи аеропорту вже буде на відповідальності місцевих органів влади і в рамках державно-приватного партнерства. Я вважаю, це правильний підхід, так функціонують багато летовищ світу, особливо регіональних, і це перспектива для України».

За словами очільника Міністерства, регіональні аеропорти також розглядаються авіакомпаніями лоу-кост сегменту в якості перспективних напрямків для здійснення польотів: «Цього року заходить найбільший, найдешевший лоукост перевізник - Ryanair, і вони готові розширити географію польотів і літати з регіональних аеропортів. Ми повинні бути готові. На Закарпатті потрібно ще одне окреме летовище. Я сподіваюсь, що у разі затвердження цієї програми наступного року ми зможемо перейти до проектування та фізичних робіт».

«Ми останні декілька днів працювали з Державіаслужбою та Украерорухом, а також з областю, для того, щоб обстежити всі потенційні місця, які пристосовані для авіаційного сполучення. Ми пропонуємо наступний алгоритм. В квітні відбудеться візит очільника Державіаслужби України і керівництва Міністерства інфраструктури України до Словаччини з метою відпрацювання двосторонньої угоди на рівні Державіаслужби, а також, у разі потреби, між урядами обох країн щодо врегулювання питання заходу літаків на посадку на летовище Ужгорода. Друге питання. Украерорух зараз докладає всіх зусиль, щоб забезпечити необхідне навігаційне обладнання даного летовища у шестимісячний термін. І ми виходимо з того, що аеропорт Ужгорода повинен бути готовий до зимової навігації 2018-2019 років, тобто, з осені цього року. І тут дуже важливо, щоб була сформована надійна, ефективна команда аеропорту. Бо якість авіаційного сполучення, ціна, кількість маршрутів – це переговори керівництва аеропорту з авіакомпанією. Ми сподіваємося на добру синергію керівництва області і якісну роботу з боку летовища», - заявив Володимир Омелян.

«Сьогодні ми відвідали потенційні місця де може бути розташований новий аеропорт, це може бути Хуст або Мукачеве», - додав Міністр. Директор Державного підприємства обслуговування поітряного руху «Украерорух» Дмитро Бабейчук зазначив: «Процес сертифікації буде коштувати нам 50 тисяч євро, може і більше. Ми готові до цього. Ми готові відпрацювати питання оснащення аеропорту необхідною технікою».

Голова Державіаслужби Олександр Більчук наголосив, що Державіаслужба гарантує повну підтримку аеропорту Ужгороду у відновленні його повноцінної роботи.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/29685.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове