Міністерство інфраструктури України


Україна успішно пройшла аудит ІМО, - Володимир Омелян

18 Червня 2018, 11:56

Сьогодні, 18 червня 2018 року, в Міністерстві інфраструктури України відбулося розширене засідання за участі Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, аудиторів ІМО (Міжнародної морської організації), керівництва Адміністрації морських портів України, Морської адміністрації, Державної служби з безпеки на транспорті, представників міністерств і відомств та очільників портів. Під час заходу було представлено результати аудиту ІМО, який проходив в Україні 11-18 червня 2018 року.

Метою аудиту була перевірка відповідності виконання Україною як державою порту, державою прапору та прибережною державою міжнародних зобов’язань у сфері безпеки судноплавства.

Аудитори ІМО привітали Україну із успішним проходженням аудиту, подякували команді Міністерства інфраструктури ща злагоджену командну роботу.

Володимир Омелян наголосив: «Україна успішно пройшла аудит ІМО. Я дякую всій команді міністерства за успішну роботу. Україна підтвердила свій статус морської держави, і вкрай важливо, що такою ж є оцінка наших міжнародних партнерів, зокрема, Міжнародної морської організації. Ми маємо певні зауваження за підсумками аудиту, але серед понад 50 країн, які теж проходили аудит ІМО, результат України можна вважати зразковим. Це однозначно успіх не тільки морської галузі, а й України загалом».

 

Довідково:

18 травня 2018 року у штаб-квартирі ІМО відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Україною та Міжнародною морською організацією щодо участі в системі аудиту держав - членів Міжнародної морської організації. Ця подія відкрила шлях до проведення аудиту та подальшого співробітництва між Україною та Міжнародною морською організацією у сфері вдосконалення національної нормативно-правової бази України та наближення нашої держави до найвищих міжнародних стандартів у сфері торговельного мореплавства.

На стадії підготовки до аудиту Україна пройшла значний шлях. Так, у грудні 2015 року в Україні з метою надання технічної допомоги у підготовці до цього аудиту перебували представники Міжнародної морської організації, які вивчили наявну ситуацію з імплементацією в Україні обов’язкових інструментів ІМО та направили нам свій звіт із рекомендаціями щодо першочергових заходів.

За період з грудня 2015 року було розроблено та прийнято ряд національних і відомчих нормативно-правових актів для забезпечення виконання Міжнародних конвенцій ІМО, до яких приєдналася Україна.

У 2017 році Україна приєдналася до Міжнародної конвенції про контроль над шкідливими протиобростаючими системами на суднах (International Convention on the Control of Harmful Anti-fouling Systems on Ships) та Міжнародної конвенції про рятування 1989 року (International Convention on Salvage, 1989).

Відповідно до рекомендацій Місії ІМО 2015 року утворено новий центральний орган виконавчої влади – Державну службу морського та річкового транспорту України (Морську адміністрацію), яка розпочне функціонувати з 1 серпня 2018 року та реалізовуватиме державну політику у сферах морського та річкового транспорту, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, а також у сфері безпеки на морському та річковому транспорті з урахуванням результатів аудиту, який розпочався сьогодні.

Україна виконала заходи, передбачені резолюцією А.1067(28) «Рамкові принципи та процедури системи перевірки держав-членів ІМО» (FRAMEWORK AND PROCEDURES FOR THE IMO MEMBER STATE AUDIT SCHEME), для підготовки до аудиту ІМО.

18 травня 2018 року у штаб-квартирі ІМО відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Україною та Міжнародною морською організацією щодо участі в системі аудиту держав - членів Міжнародної морської організації (MEMORANDUM OF COOPERATION BETWEEN UKRAINE AND THE INTERNATIONAL MARITIME ORGANIZATION CONCERNING PARTICIPATION IN THE IMO MEMBER STATE AUDIT SCHEME). Ця подія відкрила шлях до проведення аудиту та подальшого співробітництва між Україною та Міжнародною морською організацією у сфері вдосконалення національної нормативно-правової бази України та наближення нашої держави до найвищих міжнародних стандартів у сфері торговельного мореплавства.

Під час підготовки до аудиту основною метою було наближення України до стандартів у сфері безпеки мореплавства та захисту морського середовища, визначених у міжнародних конвенціях ІМО, стороною яких є Україна, а також у прийнятих 04.12.2013 на 28-й сесії Асамблеї ІМО обов’язкових для виконання державами - членами ІМО, Кодексі з імплементації інструментів ІМО (резолюція A.1070(28)) та Рамкових принципах і процедурах системи аудиту держав - членів ІМО (резолюція A.1067(28)).

З метою формування засад сталого розвитку України як держави, що прагне відповідати найвищим світовим стандартам у сфері безпеки мореплавства та захисту морського середовища, ми розробили та схвалили Стратегічні напрями виконання міжнародних зобов’язань України у сфері безпеки торговельного мореплавства та охорони навколишнього природного середовища від забруднення та впровадження обов’язкових інструментів ІМО на період до 2022 року. 6 червня 2018 року на засіданні Кабінету Міністрів України Уряд доручив Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, що забезпечують виконання міжнародних зобов’язань України як держави порту, держави прапору та прибережної держави, забезпечити реалізацію зазначених Стратегічних напрямів.

Підготовка до обов’язкового аудиту дозволила нам ще раз проаналізувати повноту імплементації та якість виконання відповідних міжнародних обов’язкових документів ІМО та переглянути національні нормативно-правові документи для ефективного виконання обов’язків та зобов’язань України як держави прапора, держави порту та прибережної держави.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/29908.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове