Для людей
з порушенням зору

    Новини    10 Липня 2018, 19:21
Версiя для друку


Україна неодмінно стане частиною Єдиного неба Європи, − Володимир Омелян

10 Липня 2018, 19:21

Українська держава активно працює над інтеграцією до Європейської спільної авіаційної зони і безвідносно до укладання Угоди про Спільний авіаційний простір Державіаслужба здійснює на постійній двосторонній основі відповідну роботу з авіаційними службами країн-членів ЄС.

Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час зустрічі з Президентом Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) Олумуіва Бенард Аліу і Генеральним Секретарем ICAO Фан Лю сьогодні, 10 липня 2018 року у м. Страсбург (Франція).

«Міністерство лібералізує ринок авіатранспортних послуг і приводить вітчизняну нормативно-правову базу у сфері авіації у відповідність з європейським законодавством. Ми робимо все можливе для розширення регулярного повітряного сполучення з країнами ЄС в частині зняття обмежень щодо кількості призначених авіапідприємств, пунктів відправлення/призначення, а також кількості рейсів. Завдяки спільним зусиллям кількість авіарейсів і пасажиропотік у сполученні Україна – ЄС постійно зростають і наразі європейський напрямок польотів є головним», − заявив Володимир Омелян.

Міністр інфраструктури зауважив, що з низкою європейських країн є домовленості по розширенню авіасполучення. Зокрема, заплановано збільшення кількості рейсів за основними маршрутами до Німеччини: Київ − Берлін, Київ − Франкфурт, Київ − Мюнхен з 28 до 52 рейсів на тиждень (сукупно за трьома вищезазначеними маршрутами) для кожної сторони.

Для розвитку ще більш ефективної співпраці з Міжнародною організацією цивільної авіації Україна планує висунути свого кандидата до Ради ІСАО на виборах, що відбудуться у 2019 року.

У повній підтримці прагнення України якомога скоріше інтегруватися до Європейської спільної авіаційної зони запевнив Генеральний Директор з питань мобільності та транспорту Європейської Комісії Хенрік Хололей, з яким Володимир Омелян провів двосторонню зустріч у рамках участі в 36-ій Пленарній сесії Європейській конференції цивільної авіації. Як повідомив Хенрік Хололей, був надісланий циркуляційний лист серед країн-членів ЄС з підтримкою намірів України зняти існуючі обмеження під час здійснення регулярного повітряного сполучення на двосторонній основі з кожною країною ЄС.

«В останні 2 роки в Україні справжній авіаційний бум. Пасажиропотік до зростає так швидко, що авіакомпанії навіть іноді не встигають задовольняти попит. І скоріше набуття української авіацією європейських стандартів роботи – це єдиний правильний шлях до Спільного авіаційного простору. Україна неодмінно стане частиною Єдиного неба Європи», − наголосив Міністр інфраструктури України та подякував Генеральному Директору з питань мобільності та транспорту Європейської Комісії Хенріку Хололею за підтримку євроінтеграційних прагнень України у сфері цивільної авіації.

Сторони обговорили  підсумки саміту Україна-ЄС, серед пріоритетних питань якого були саме інфраструктурні проекти.

Єврокомісія спільно з Міністерством інфраструктури України працюватиме над транспортними пріоритетами, на реалізацію яких буде залучено як кредитну, так і грантову допомогу. Окреме питання в переговорах посідала тематика підтримки з боку Брюселля Центру транспортних інновацій.

Сторони розпочали підготовку до другого засідання Транспортного діалогу високого рівня, що запланований на перший квартал 2019 р в Брюсселі і важливою складовою якого стане інфраструктурний бізнес-форум.

 

Довідково:

Міжнародна організація цивільної авіації – заснована відповідно до Чиказької конвенції про цивільну авіацію 1944 року, є спеціалізованою установою ООН, що займається організацією і координацією міжнародного співробітництва держав у всіх аспектах діяльності цивільної авіації. Учасниками ICAO є біля 190 держав, у тому числі на основі правонаступництва й Україна. СРСР вступив в ICAO 10 листопада 1970 року. Штаб-квартира розташована у місті Монреаль (Канада).

Штаб-квартира ІКАО розташована у м. Монреаль (Канада).

З 9 вересня 1992 року Україна стала членом ICAO, приєднавшись до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (заява Прем’єр-міністра України від 28.07.1992 Уряду США про приєднання України до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (Чикаго, 07.12.1944)

Крім Чиказької конвенції Україна є Стороною:

28 багатосторонніх інструментів міжнародного повітряного права під егідою ICAO, включаючи

Угоду про транзит при міжнародних повітряних сполученнях (м. Чикаго, 1944 р.), Кодифіковану Конвенцію про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень, яка з 06.05.2009 замінила собою в Україні так звану “Варшавську систему” ( остання складається Конвенції з уніфікації деяких правил, що стосуються міжнародних повітряних перевезень (м. Варшава, 1929 р.), Протоколу про зміни до Варшавської конвенції 1929 року (м. Гаага, 1955 р.), Конвенції конвенції, що доповнює Варшавську конвенцію 1929 року (м. Гвадалахара, 1961 р.), 5 конвенцій та Монреальського протоколу (1971 рік), що охоплюють різні аспекти авіаційної безпеки, боротьби з незаконним захопленням повітряних суден.

В Києві функціонують два Європейських регіональних навчальних центри ICAO:

1. Центр з авіаційної безпеки (на базі ДМА «Бориспіль» та Національного авіаційного університету) - з 1996 року.

2. Центр з підготовки державних інспекторів з безпеки польотів та державних інспекторів з питань льотної придатності цивільних повітряних суден (на базі Національного авіаційного університету) - з 2001 року.

За результатами прийнятої Спільної декларації П’ятого Саміту «Східного партнерства» (24.11.2017, м. Брюссель) країни-учасники підтвердили важливість якнайшвидшого укладення Угоди про спільний авіаційний простір з Україною.



ВСІ Новини