Міністерство інфраструктури України


Я категорично спростовую всі висунуті мені звинувачення, - Володимир Омелян

13 Вересня 2018, 19:00

Під час прес-конференції в Міністерстві інфраструктури України Володимир Омелян спростував всі звинувачення, висунуті йому Національним Антикорупційним Бюро.

«Слідство у «справі Омеляна» тривало 1,5 роки. Я хочу звернутися до сторони обвинувачення, до НАБУ: сфабрикована підозра, яку мені сьогодні вручили, не містить жодного складу злочину. Чи є у мого брата автомобіль? – так. Чи був я в будинку? – так. Чи є у мене кошти? – так. Я їх показав у декларації. Чи брав я хабарі? Чи маю я власні компанії? Чи лобіював я інтереси олігархів чи приватних компаній? Чи здійснював я незаконні дії? – однозначна відповідь «Ні!». За півтора роки ви не знайшли нічого, бо я знаю свою межу відповідальності перед законом і перед людьми. Я категорично спростовую всі висунуті мені звинувачення. Я буду захищати своє ім’я,  честь і гідність у законний спосіб», - однозначно заявив Міністр інфраструктури України під час зустрічі з пресою.

За словами Володимира Омеляна, на нього здійснювався тиск з боку керівництва НАБУ: «Я буду вимагати притягнення до відповідальності слідчих НАБУ. Я заявляю про те, що на мене здійснювався тиск з боку керівництва НАБУ. Також мені відомі факти політичної співпраці керівництва НАБУ із українськими політиками».

Він також наголосив, що Міністерство інфраструктури здійснює ефективну роботу в сфері боротьби з корупцією, на відміну від самого НАБУ: «Два з половиною роки тому я прийшов працювати на посаду Міністра інфраструктури України. Я чітко усвідомлюю, що посада Міністра є політичною. Саме тому я реалізовував і продовжую реалізовувати державну політику у таких сферах: автодорожня, авіаційна, залізнична, морська, річкова та поштова. Я є той член Уряду, який голосував за Державний бюджет, в якому передбачено, зокрема, сотні мільйонів гривень фінансування антикорупційних органів, включаючи НАБУ. Бо я на своїй посаді роблю реальні кроки по боротьбі з корупцією як в самому міністерстві, так і в сфері транспорту та інфраструктури, зокрема: Я неодноразово звертався до правоохоронних органів щодо ситуації із зловживаннями на Укрзалізниці; Міністерство інфраструктури було першим, яке почало проводити закупівлі через ProZorro. Економія коштів склала 9,15 млрд гривень; запроваджено незалежний контроль якості дорожніх робіт CoST та FIDIC; створено електронний кабінет перевізника, в тестовому режимі працює «єдине морське вікно»; за час роботи нового керівництва Укравтодору, Укрпошти, Адміністрації морських портів України, аеропорту «Бориспіль», аеропорту «Львів» не було жодного корупційного скандалу за участі очільників цих державних підприємств; антикорупційну програму Міністерства відзначило USAID як одну з передових із впровадження антикорупційних практик та багато інших прикладів. Я сподівався, що НАБУ теж робитиме реальні кроки для боротьби із корупцією».

«Відповідно до абзацу другого частини 1 статті Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» завданням Національного антикорупційного бюро України є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці. Скажіть мені, будь-ласка,  яку загрозу національній безпеці складає декларація Омеляна? Перевірено все! З 2000 року по 2018 рік. Не змогли знайти нічого! Ані офшорів, ані величезних рахунків, ані коштовностей, ані незаконно набутих статків. Ліпили все, що могли зліпити. Мало того, мені стало відомо, що було яскраве бажання арештувати мене сьогодні, а не просто вручити підозру. Я вважаю, що такі речі переходять межу. Можливо, хтось готується до засідання Антикорупційного комітету наступного тижня і дуже хочеться показати гарний результат. Це ж краса, перший Міністр, перша підозра в Уряді. «Блискуче» пророблена робота. Але це, на жаль, дорога в нікуди. Це показує, що в той час, коли на залізниці крадуться мільярди-десятки мільярдів, коли є маса інших правопорушень, роблять все, аби на це не звертати уваги, чи в змові, чи випадково, аби тільки заткнути рота тим Міністрам, які підняли голову», - додав Володимир Омелян.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30153.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове