Міністерство інфраструктури України


В рамках глобальної конференції з питань державно-приватного партнерства підписано меморандум з розвитку порту Южний

14 Вересня 2018, 17:42

14 вересня 2018 р. Міністр інфраструктури України Володимир Омелян взяв участь у роботі конференції глобального рівня, присвяченої інфраструктурним проектам державно-приватного партнерства у Східній Європі, на Кавказі та у Центральній Азії.

Міністр зазначив, що державно-приватне партнерство є одним з найважливіших елементів Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року. «Реалізація масштабних інфраструктурних проектів у портовій та авіаційній галузі, розвитку автомобільних доріг буде набагато ефективнішою за умови співпраці держави та приватного бізнесу. Зі свого боку ми зараз на законодавчому рівні робимо все необхідне задля того, щоб в Україні могли використовуватися найбільш ефективні механізми ДПП. Зокрема це стосується прийняття Закону «Про концесії», який знаходиться на розгляді у Верховній Раді», - додав Володимир Омелян.

В роботі конференції взяли участь представники провідних міжнародних компаній, які мають великий досвід у реалізації ДПП проектів по усьому світу. На початку конференції відбулося підписання меморандуму про взаєморозуміння між ДП «Адміністрація морських портів України» та групою компаній «ТІС» щодо реалізації інфраструктурних проектів в морському порту Южний. Меморандум передбачає об’єднання зусиль державного підприємства та приватної компанії задля розвитку портової інфраструктури Южного. Відповідно до змісту меморандуму, АМПУ має намір провести днопоглиблювальні роботи на внутрішньому каналі до акваторії причалів групи компаній ТІС - №№ 18-22, водному підході до розворотного кругу та частини операційної акваторії причалів №№ 18, 19, 20 на проектну глибину 19 м, частини операційної акваторії причалів №№ 21, 22 на проектну глибину 16 м. У свою чергу, ТІС виконає днопоглиблювальні роботи біля своїх причалів: №№ 18, 19, 20 до 19 метрів, №№ 21, 22 до 16 метрів. Згідно індикативного плану групи компаній ТІС, після проведення днопоглиблення підхідного каналу компанія планує протягом 10 років докласти усіх зусиль для збільшення обсягу переробки вантажів на 10-15 млн. т. Володимир Омелян наголосив, що вперше держава здійснює днопоглибвпльні роботи під чіткі гарантії бізнесу щодо збільшення вантажопотоку, а отже, такі інвестиції є точно окупними. В реалізації проекту зацікавлені видобувні компанії - експортери, стивідори та адміністрація порту. Інвестиції групи компаній ТІС у розвиток своїх терміналів у порту Южний складають майже 700 млн. долл.

«Ми вже реалізуємо масштабний днопоглиблювальний проект у порту Южний, який сприяє підвищенню конкурентоспроможності державної стивідорної компанії – реконструкція морського підхідного каналу та водних підходів до причалів №5 та №6, згідно затвердженого проекту. Реалізація Меморандуму з ТІС буде ще одним напрямком розвитку порту Южний», - зазначив Райвіс Вецкаганс. В свою чергу Володимир Омелян додав, що держава зацікавлена в подальшому розвитку порту «Южний», який є найбільш глибоководним портом України та успішно конкурує за прийом великотоннажних суден з іншими портами Чорноморського басейну. «Ми повинні максимально використовувати цю конкурентну перевагу для подальшого збільшення судозаходів та переробки вантажів. Це відповідає стратегії розвитку українських портів, посиленню позицій України на міжнародному ринку вантажних перевезень, та створення в наших портах вантажних хабів між Європою та Азією», - підкреслив міністр.

Раніше, в серпні 2015 року, між АМПУ, «М. В. Карго» і Cargill був укладений трьохсторонній Меморандум. Згідно з документом, «М. В. Карго» взяло на себе зобов’язання побудувати зерновий термінал для потреб Cargill. Окупність проекту повинна бути забезпечена за рахунок максимального завантаження терміналу. АМПУ зі свого боку протягом липня-грудня 2018 р. виконала свої зобов’язання по проведенню днопоглиблювальних робіт, інвестиції в проект склали понад 1 млрд грн. Введення в експлуатацію зернового терміналу Cargill планується навесні 2019 р.

 





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30156.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове