Для людей
з порушенням зору

    Новини    12 Листопада 2018, 16:52
Версiя для друку


Ми маємо забезпечити безперешкодний доступ осіб з інвалідністю до залізничної інфраструктури та транспорту, - Юрій Лавренюк

12 Листопада 2018, 16:52

12 листопада 2018 року під головуванням заступника Міністра інфраструктури Юрія Лавренюка відбулась нарада з питань доступності залізничного транспорту та об’єктів залізничної інфраструктури для осіб з інвалідністю. У нараді взяли участь представники Міністерства соціальної політики, ПАТ «Укрзалізниця», Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національної асамблеї людей з інвалідністю України, ВГО «Асоціація інвалідів – спинальників України» , ВОІ «Українське товариство сліпих», ВОІ «Українське товариство глухих», ГО «Всеукраїнське об’єднання осіб з інвалідністю «Група активної реабілітації» та інші.

Учасники наради обговорили стан доступності залізничного транспорту та об’єктів інфраструктури для осіб з інвалідністю, зокрема обладнання пандусами залізничних вокзалів України, пристосованості пасажирських пішохідних переходів через залізничні колії, можливості бронювання та придбання особами з інвалідністю квитків на залізничний транспорт за пільговою вартістю через он-лайн сервіси Укрзалізниці та аналіз рухомого складу обладнаного для осіб  з інвалідністю.

Юрій Лавренюк наголосив на важливості порушеного питання для Міністерства інфраструктури: «Ми вже мали нараду щодо якості обслуговування людей з інвалідністю в аеропортах України. Поставлені задачі виконуються і ми вже маємо позитивні результати. Сьогодні я хочу, щоб ми спільно обговорили всі  проблеми доступності залізничного транспорту для осіб з інвалідністю і напрацювали рішення з усунення недоліків у короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі. В Міністерстві інфраструктури створено Робочу групу з питань доступності для осіб з інвалідністю транспорту, об’єктів транспортно- дорожньої інфраструктури та поштового зв’язку. До складу робочої групи війшли представники підрозділів, служб, адміністрацій підприємств та товариств Мінінфраструктури, Уповноваженого президента України з прав людей з інвалідністю, громадських організацій та інших, які здійснюють роботу у цьому напрямку».

За результатами наради Юрій Лавренюк доручив ПАТ «Укрзалізниця» підготувати загальну інформацію  від усіх філій Укрзалізниці, в першу чергу, щодо обласних центрів і найпопулярніших напрямків стосовно доступності вокзалів, залізничної інфраструктури, поїздів та загальної інформації особам з інвалідністю.

«Вся необхідна інформація має бути розміщена на офіційному веб-сайті Укрзалізниці. Окрім того, в оголошеннях прибуття/відбуття потягів на вокзалах теж має бути присутня інформація про те, який вагон у поїзді обладнаний для осіб з інвалідністю. Все це повинно бути зроблено вже найближчим часом. Співробітники Укрзалізниці мають пройти спеціальні тренінги щодо взаємодії з особами з інвалідністю. Мають бути розроблені типова інструкція, яка буде обов’язкова до виконання, і ті, хто її буде порушувати – будуть притягуватись до дисциплінарної відповідальності. Також, мають бути розроблені спеціальні відеоролики і посібники. Ми маємо забезпечити безперешкодний доступ осіб з інвалідністю до залізничної інфраструктури і транспорту та створити комфортні умови для перебування таких пасажирів на вокзалах України», - підкреслив Юрій Лавренюк.



ВСІ Новини