Міністерство інфраструктури України


Держгідрографія продовжила традицію організації чергової 14-ої щорічної конференції – семінару HYPACK 2018

27 Листопада 2018, 14:09

Держгідрографія продовжує співпрацювати із колегами з США. Нещодавно в Національному університеті «Одеська морська академія» (НУ ОМА) відбулася чотирнадцята конференція – семінар з використання спеціалізованого програмного забезпечення для виконання гідрографічних зйомок «HYPACK-2018» ( США), Традиційно проводиться за підтримки ДУ «Держгідрографія» та НУ «ОМА». 

Конференцію проводили пан Борис Шульц (Boris Schulze), координатор HYPACK в Європі, Африці та Азії, а також Іван Ізаак (Ivan Izaak), співробітник служби технічної підтримки HYPACK, A Xylem Brand.

У конференції також взяли участь представники всіх гідрографічних підрозділів центрального апарату та філій Держгідрографії, НУ «ОМА», представники філій Адміністрації морських портів України, зокрема, «Дельта-Лоцман», управлінь морських портів, працівники НВЦ «Антарес», ТОВ СП «НІБУЛОН», інші.

Основна ціль конференції – це обмін досвідом з користувачами програмного продукту HYPACK в Україні та проведення майстер-класів з виконання гідрографічних зйомок та обробки даних гідрографічних досліджень.

Проведення конференції - семінару стало регулярним заходом  для Держгідрографії, керівництво якої розуміє всю його цінність для підвищення кваліфікації і поглиблення знань спеціалістів гідрографів установи.

Впродовж шістнадцяти років Держгідрографія використовує програмні продукти HYPACK для виконання гідрографічних робіт і наукових досліджень у Чорному та Азовському морях, та на внутрішніх водних шляхах України.

Учасники конференції розглянули основні аспекти використання нових версій програмного забезпечення, функціональні особливості виконання робіт, на окремих прикладах пояснювались методи виконання досліджень на певних етапах зйомки та обробки матеріалів гідрографічних даних.

«На сучасному етапі виконання зйомки рельєфу дна та обробки матеріалів виконаних гідрографічних робіт неможливо обійтися без використання спеціалізованого програмного забезпечення, яке інтегрує в єдину інформаційну структуру всі вимірювальні засоби комп’ютерне обладнання, дозволяє автоматизувати більшість процесів. - зауважує в.о. начальника ДУ «Держгідрографія» Олександр Щипцов. -  Технологія виконання зйомки рельєфу дна з використанням спеціалізованого гідрографічного програмного забезпечення HYPACK впроваджена Держгідрографією з 2002 року».

Використання системи єдиного програмного забезпечення в усіх підрозділах державної установи «Держгідрографія», на думку спеціалістів установи, дозволяє надавати до картографічного виробництва дані промірів в єдиному форматі. Це стосується як паперових планшетів проміру так і їх електронних аналогів. Адже, для можливості ефективної роботи з планшетами в електронному вигляді, вони повинні відповідати вимогам програмного забезпечення, що використовується в картографічному виробництві. Файл даних має відповідати певним форматам сумісності для використання в навігаційно-гідрографічній інформаційній системі.

«Переваги використання даного програмного забезпечення також оцінили учасники науково-дослідних експедицій «Дніпро-2018», «Чорне море-2018» та «Дунай-2018». Автоматизована зйомка рельєфу дна, обробка даних тощо виконувались швидко та якісно, і відповідно до міжнародних стандартів», - говорить в.о.начальника ДУ «Держгідрографія» Олександр Щипцов.

В рамках Конференції були розглянуті процеси представлення остаточних матеріалів гідрографічних зйомок у різних формах:

- виведення проектів на друк;

- генерація моделі поверхні дна за матеріалами зйомки, виведення на екран монітора та друк 3D-моделі заданих ділянок дна;

- експорт підготовлених проектів в інші програмні пакети

«За більш ніж шістнадцять років використання спеціалізованого гідрографічного програмного забезпечення фахівці державної установи "Держгідрографія" виконували гідрографічні зйомки на акваторіях Чорного та Азовського морів, річках Дніпро, Дунай, Південний Буг, на акваторіях портів та підхідних каналах до них. За матеріалами зазначених робіт створюються та оновлюються необхідні морські та річкові навігаційні карти», - підсумував в.о.начальника ДУ «Держгідрографія» Олександр Щипцов.

 

Довідка: Компанія , заснована паном Патом Сандерсом (Pat Sanders) у 1989 році в США, виконує розробку програмного забезпечення для виконання гідрографічних досліджень. Програмний продукт HYPACK є лідером у галузі. Зокрема ним користуються Інженерний Корпус Армії та Національне управління з досліджень океанів і атмосфери США, ВМФ Франції, Ізраїлю, Австралії, Малайзії, Індії та інших країн, а також науково-дослідні заклади багатьох країн світу.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30443.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове