Міністерство інфраструктури України


5-6 грудня Команда підтримки реформ провела переговори щодо залучення фінансування для розвитку проекту аеропорту Біла Церква

7 Грудня 2018, 12:54

Команда підтримки реформ при Міністерстві інфраструктури України 5-6 грудня 2018 року провела низку переговорів щодо залучення фінансування для розвитку проекту аеропорту Біла Церква.

5 грудня у м. Біла Церква представники Команди підтримки реформ взяли участь у Форумі «Київщина Інвестиційна 2018: Конкуренція за інвестиційні ресурси» з питань залучення фінансування в пріоритетні інфраструктурні проекти, одним із яких є проект розвитку аеропорту Білої Церкви.

В обговоренні актуальних питань взяли участь: радник Міністра інфраструктури України Олександра Клітіна, керівник програми фінансування інфраструктурних проектів та реформи державних підприємств Команди підтримки реформ Олена Гула, фінансовий аналітик  Команди підтримки реформ Олександр Калініченко.

Олександра Клітіна поінформувала учасників форму про результати попереднього техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), розробленого для аеропорту Білої Церкви незалежними міжнародними консультантами за програмою технічної допомоги Європейської комісії для України. Згідно оцінки експертів проекту ЄС AASSIST загальна вартість першочергових інвестицій відновлення злітно-посадкової смуги та будівництва терміналу становитиме близько 59 млн євро.

Модернізація Білоцерківського авіаційного комплексу є пілотним проектом даної програми. Згідно висновків AASSIST аеропорт, з огляду на наближеність до індустріального парку, може розвиватися як спеціалізований центр з транспортування вантажів, у тому числі транзитних, за умови розвитку мультимодальної логістичної платформи. Розбудова аеропорту як транспортно-логістичного хабу сприятиме впровадженню інноваційних технологій в авіаційному транспорті та розвитку Київщини, створенню нових робочих місць, реалізації туристичного потенціалу і є вкрай важливим проектом для міста Біла Церква.  

Радник Міністра інфраструктури Олександра Клітіна звернула увагу, що вже ініційовано отримання аеропортом Біла Церква статусу міжнародного, яке  очікується в наступному році. Міністерство інфраструктури України забезпечує всебічну підтримку і сприяння реалізації потенціалу аеродрому Білої Церкви, що передбачено розробленою Авіаційною стратегією України до 2030 року.

6 грудня Команда підтримки реформ при Міністерстві інфраструктури України провела переговори з компаніями Finpoint, Millenium Capital, Capital Times та керівництвом аеродрому Біла Церква щодо подальшого розвитку проекту аеропорту за результатами попереднього ТЕО.

Під час переговорів Олександра Клітіна повідомила, що за ініціативою Команди підтримки реформ у співпраці з Міністерством інфраструктури три групи міжнародних експертів проводять дослідження регіональних аеропортів України і розробляють необхідні документи для залучення інвестицій у їх розвиток. Фахівцями є провідні експерти від Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку (IFC), експерти ЄС  − пілотний проект розвитку аеропорту Білої Церкви в рамках Програми технічної допомоги ЄС (AASSIST).

Радник Міністра наголосила, що Національна транспортна стратегія України на період до 2030 року «Drive Ukraine 2030» передбачає 50 працюючих аеропортів, приведення аеропортової інфраструктури у відповідність із стандартами та рекомендованою практикою IКАО, проведення комплексної модернізації обладнання в регіональних аеропортах.

 З метою якнайшвидшого реформування та розвитку авіаційної галузі України  Команда підтримки реформ докладає всіх можливих зусиль щодо залучення міжнародної фінансової допомоги з боку міжнародних фінансових інституцій для проведення реконструкції та модернізації інфраструктури регіональних аеропортів України, серед яких аеропорт Білої Церкви. Разом з Міністерством інфраструктури України проводиться активна робота з міжнародними фінансовими інститутами та національними фондами країн-партнерів для отримання пільгового та/або грантового фінансування проектів модернізації аеропортової та іншої інфраструктури України.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30502.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове