Міністерство інфраструктури України


Відбулося засідання конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників для роботи на міжміському і приміському автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі території області (міжобласний маршрут)

22 Грудня 2018, 14:27

21 грудня 2018 року відбулось засідання конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників для роботи на міжміському і приміському автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі території області (міжобласний маршрут).

В засіданні конкурсного комітету взяли участь 16 членів конкурсного комітету, серед яких представники Міністерства інфраструктури України, Державної служби України з безпеки на транспорті, Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України, представників громадськості.

В ході засідання, конкурсним комітетом приймалось рішення відносно 58 міжобласних автобусних маршрутів, конкурс щодо яких було оголошено Міністерством інфраструктури України.

Нагадаємо, що з 17 березня 2018 набули чинності постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 180  «Про внесення змін до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» (далі – зміни до Порядку) та № 181 «Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» (далі – зміни до Правил).

Відповідно до вимог змін до Порядку в Україні докорінно змінено процедуру проведення конкурсів з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, в тому числі в частині зміни організатора перевезень. Наразі саме Міністерство інфраструктури України визначено організатором перевезень на міжміському і приміському автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі території області (міжобласний маршрут).

Суть змін також полягала у тому, що конкурси на міжобласні автобусні маршрути тепер проходитимуть за новими прозорими правилами і за заявницьким принципом, де конкуренція – запорука процвітання.

Так, у першому конкурсі, який проводився Міністерством інфраструктури України 21 грудня 2018 року, як організатором перевезень на міжобласних автобусних маршрутах загального користування (далі – Організатор), розглядали пропозиції від 30 перевізників-претендентів, які подали 74 пакета документів на участь у конкурсі на 39 об’єктів конкурсу.

Разом із цим, враховуючи лояльні вимоги організатора до перевізників-претендентів до участі в конкурсі, за рішенням організатора було допущено 28 перевізників, тим самим прийнявши до розгляду конкурсним комітетом 70 пакетів документів, і лише 2 перевізники (4 пакети документів) не були допущені до участі у конкурсі, через відсутність у пакетах документів сертифікатів відповідності та екологічності транспортних засобів, а також подання перевізником-претендентом для обслуговування маршруту лише одного транспортного засобу.

Хочемо відмітити, що завдяки новим підходам, за попереднім рішенням конкурсного комітету всі 28 перевізників-претендентів стали переможцями по зазначеним об’єктам, що створює здорову конкуренцію на даних маршрутах та надасть змогу споживачам таких послуг самостійно обирати сервіс, перевізника, транспортні засоби, якими здійснювати поїздку. Підтвердженням цьому стало рішення конкурсного комітету, відповідно до якого одразу 7 перевізників-претендентів матимуть змогу обслуговувати один з маршрутів, щодо якого останні виявили зацікавленість. Також, низку маршрутів будуть одночасно обслуговувати більше одного автомобільного перевізника.

Важливим фактором, який приємно здивував членів конкурсного комітету, окрім кількості одночасних переможців – це рухомий склад, який запропоновано автомобільними перевізниками для перевезення наших громадян. Так, у багатьох випадках для перевезень між найвіддаленішими куточками країні, а також на маршрутах відносно невеликої відстані, перевізниками запропоновано автобуси 2015-2018 року випуску, комфортності яких позаздрили б навіть пасажири, що подорожують за кордон.

Також, враховуючи, що формування об’єктів конкурсу здійснювалося за зверненням місцевих державних адміністрацій та громадян, 19 об’єктів конкурсу, на які не подався жоден з перевізників-претендентів буде повторно виставлено на конкурс з перевезення на міжміському і приміському автобусних маршрутах загального користування, які виходять за межі території області (міжобласний маршрут), проведення якого попередньо заплановано на лютий 2019 року.

Наразі організатор очікує належним чином оформлений протокол засідання конкурсного комітету, що має бути поданий до організатора протягом п’яти робочих днів.

Після надходження протоколу конкурсного комітету, організатором протягом десяти робочих днів від дати надходження протоколу буде опрацьовано матеріали проведеного конкурсу з перевезення пасажирів та у разі відсутності зауважень до порядку проведення конкурсу, організатором буде прийнято рішення окремо за кожним об’єктом щодо визначення переможців конкурсу.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30563.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове