Для людей
з порушенням зору

    Новини    12 Лютого 2019, 18:08
Версiя для друку


Розвиток інфраструктури Одещини є складовою посилення національної безпеки та економіки, − Володимир Омелян

12 Лютого 2019, 18:08

12 лютого 2019 року в рамках робочої поїздки до Одеської області Міністр інфраструктури України Володимир Омелян взяв участь у розширеній нараді під головуванням Президента України Петра Порошенка щодо розвитку інфраструктури Одеського регіону. У нараді також взяли участь: голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов, керівник ДП «Адміністрація морських портів України» Райвіс Вецкаганс, голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов, керівники портів тощо.

Президент України Петро Порошенко на початку зустрічі відзначив, що, незважаючи на російську агресію, Україна була, є і буде морською державою: «Агресія РФ на Сході, анексія Криму, агресія проти ВМС України в Керченській протоці не змінять нашого статусу морської держави. Присутність на морі – важливий національний інтерес. Статус України як морської держави – збережемо. Ізмаїл, який має статус морських воріт України, – розвиватимемо. Україна – морська держава. Так було, є і завжди буде».

Міністр інфраструктури подякував Президенту України за підтримку морської галузі та транспортної стратегії в цілому: «2017 – 2018 роки стали переламними та дозволили виправити негативні тенденції у морській галузі України, що розпочались у 2012 році. Ми збільшили вантажопотік і зупинили падіння галузі. Ми зрозуміли, що для України є єдиний шанс – це конкурувати на світовій мапі вантажоперевезень. Не може бути конкуренції між приватними і державними стивідорами в Україні. Може бути лише конкуренція України з іншими державами світу. Ми не є країною, яка просто експортує свої товари. Ми можемо перевозити транзитом величезні обсяги. І ми вже не раз доводили це в своїй історії. Я хотів би подякувати пану Президенту за те, що він дійсно є криголамом для морської галузі і рушійною силою для реалізації транспортної стратегії. Логістика серед топ-5 пріоритетів України, за рахунок чого Україна буде повноцінним гравцем на мапі світу», - заявив Володимир Омелян.

Міністр інфраструктури наголосив, що українське Придунав’я має важливе геополітичне та економічне розташування і розвиток інфраструктури Одещини є складовою посилення національної безпеки та економіки: «Ми маємо величезні виклики, які пов’язані з Азовським регіоном. І коли проводимо дискусії з нашими європейськими та американськими колегами, то я завжди наголошую, що ми повинні розвивати інфраструктуру Приазов’я, будувати нові дороги та розвивати мережу залізниць, але ми повинні зберегти наші порти. Ми повинні дати можливість розвитку Бердянську і Маріуполю. Я щиро вдячний Президенту України за те, що на всіх переговорах, які тривають останній рік, тема Приазов’я одна із тих, яка найчастіше піднімається нашими західними партнерами», - зазначив Володимир Омелян.

Очільник Міністерства зауважив, що українське Придунав’я має відіграти роль аванпосту у формуванні європейських транспортних коридорів України: «Чому ми саме в Ізмаїлі? Тому що ЄС починається з Ізмаїлу. Він починається з Рені. І ми є найближчим форпостом для того, щоб дати правильну модель розвитку співпраці громади, морського співтовариства і держави. На завершення, я би хотів підняти питання Укрзалізниці. Логістика України може бути успішною, лише коли у нас є спільна модель портів, залізниці, аеропортів і автомобільних доріг. Я вважаю, що за рахунок Укрзалізниці ми можемо дати новий поштовх для того, щоб Україна стала справжньою транзитною державою», - підсумував Володимир Омелян.

За підсумками наради Президент України дав доручення розробити сучасну конкурентну тарифну політику для українських портів, поступово переходити до державно-приватного партнерства, а з часом і до приватизації, у портовій сфері. Крім того, має відновити свою роботу у м. Ізмаїл центр сертифікації моряків, а потужності Ізмаїльського дунайського інституту будуть розширені.



ВСІ Новини