Міністерство інфраструктури України


Питання реформування Укрзалізниці потребує комплексного системного підходу, - Юрій Лавренюк

13 Лютого 2019, 17:44

Питання реформування Укрзалізниці потребує комплексного системного підходу. Про це заявив заступник Міністра інфраструктури Юрій Лавренюк під час зустрічі із представниками Світового Банку, яка відбулась 13 лютого 2019 року у Міністерстві інфраструктури. У зустрічі також взяли участь представники АТ «Укрзалізниця» та Команди підтримки реформ при Міністерстві інфраструктури України.

На зустрічі були обговорені питання модернізації Укрзалізниці, встановлення тарифів та індексація на ринку вантажних перевезень, лібералізація ринку вантажних перевезень, а також допомога Світового Банку у впровадженні пілотних проектів з концесії (інші форми ДПП) вокзалів.

Юрій Лавренюк зазначив, що питання реформування Укрзалізниці потребує комплексного системного підходу: «До Верховної Ради вже внесено законопроект «Про залізничний транспорт України»(№9512 від 30.01.2019), розроблений спільно з Міністерством інфраструктури, який ми сподіваємось вже найближчим часом буде проголосовано. Для відкриття нових ринків ми маємо перш за все провести реформу ціноутворення відповідно до вимог Угоди про асоціацію. Наше першочергове завдання - сформувати прозору систему встановлення тарифів за користування інфраструктурою залізничного транспорту та запровадження однакових умов для всіх перевізників».

Заступник Міністра також наголосив на необхідності проведенні структурної реформи АТ «Укрзалізниця» з розділенням функцій з управління інфраструктурою та перевізної діяльності, включаючи необхідність запровадження системи управління інфраструктурними активами.

Серед проектів, які були обговорені на зустрічі, особливу увагу було приділено - проекту розвитку високошвидкісного залізничного сполучення Одеса-Київ-Львів-ЄС, пілотному проекту з доступу приватних локомотивів на залізничні колії загального користування на малодіяльних лініях, організації нової моделі пасажирських перевезень залізницею та пілотні проекти з концесії вокзалів.

Представники Світового Банку запропонували ідею співпраці Укрзалізниці із Ініціативою CoST задля забезпечення моніторингу прозорості закупок та публічного доступу до інформації щодо реалізації інфраструктурних залізничних проектів. Міністерство інфраструктури підтримало пропозицію і вже найближчим часом буде розроблено план щодо її реалізації.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30687.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове