Міністерство інфраструктури України


Розвиток річкової галузі України – одне із пріоритетних завдань Міністерства інфраструктури, - Юрій Лавренюк

19 Березня 2019, 13:07

18 березня 2019 року під головуванням заступника Міністра інфраструктури Юрія Лавренюка відбулась нарада щодо розвитку річкового транспорту України. Участь у нараді взяли народні депутати України Андрій Вадатурський та Остап Єднак, представники підвідомчих установ Міністерства інфраструктури, Міністерства фінансів, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства оборони, а також представники бізнесу.

Учасники наради обговорили проблемні питання розвитку внутрішнього водного транспорту України та шляхи їх вирішення.

Юрій Лавренюк зазначив, що обсяг перевезень річкою Дніпро в 2018 році у порівнянні з 2017 роком збільшився на 22,4% і склав 10 мільйонів тонн: «Перевезення річковим транспортом стають все більш затребуваними та актуальними. Ми бачимо як на ринку річкових перевезень з’являтися нові перевізники. Наша мета - зменшити навантаження на українські автошляхи, перенаправивши частину вантажів на річку. Це стане можливим лише за умови правильної політики розвитку внутрішніх водних шляхів та річкового транспорту».

Заступник Міністра зазначив, що в 2019 році у Державному бюджеті України передбачено виділення 163 млн. грн. ДП «Укрводшлях», підприємству, яке займається утриманням та експлуатацією шлюзів по каскаду річки Дніпро.

«Це рекордне фінансування за останні 10 років. Раніше підприємство отримувало лише 18% від необхідного фінансування та не мало змоги ремонтувати та утримувати шлюзи належним чином. Окрім того, завдяки проведеній Мінінфраструктури реформі системи утримання ВВШ, а саме передачі окремих функцій від ДП «Укрводшлях» до  ДУ «Держгідрографія» та ДП «АМПУ», з’явилися кошти на модернізацію засобів навігаційного обладнання та проведення робіт з підтримки габаритів суднового ходу на ВВШ. Також позитивним моментом є подовження строків навігації на річці Дніпро. У цьому році у нас був найтриваліший період навігації. Це дозволило річковим перевізникам перевезти додаткові обсяги по річці в умовах рекордного врожаю зернових та браку залізничного рухомого складу», - зазначив Юрій Лавренюк.

Заступник Міністра також наголосив, що поряд з позитивними тенденціями у галузі, існує ряд проблемних питань, які стримують зростання перевезень річковим транспортом.

«Галузь потребує сучасного законодавства. Вже більше трьох років законопроект про внутрішній водний транспорт не отримує підтримку Верховної Ради. Для підготовки законопроекту Міністерством інфраструктури залучено найкращих світових експертів, використано передові світові практики, проведено багато нарад із бізнесом та великими гравцями ринку. Я дуже сподіваюсь, що вже найближчим часом  законопроект буде підтримано і ми отримаємо європейські правила гри на річці».

Юрій Лавренюк наголосив, що розвиток річкового судноплавства сприятиме збільшенню експортного і транзитного потенціалу країни, і вже в найближчій перспективі може скласти серйозну конкуренцію залізничному і автомобільному транспорту.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/30763.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове