Міністерство інфраструктури України


Повідомлення про оприлюднення проєкту Закону України

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі інженера-консультанта у реалізації будівельних проєктів»
13 Серпня 2019, 11:58

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі інженера-консультанта у реалізації будівельних проєктів» (далі – проєкт акта) розроблено на виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2019 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 № 1106, та Положення про Міністерство інфраструктури України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.06.2015 № 460.

Інженер-консультант є ключовою фігурою при реалізації проєктів у міжнародній практиці договірних відносин у будівництві.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про автомобільні дороги» інженер-консультант може залучатися для забезпечення постійного незалежного аудиту (оцінки) технічного стану автомобільних доріг та якості дорожніх робіт. Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1065 затверджено вимоги щодо проведення контролю якості робіт з нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг загального користування, що передбачають залучення інженера-консультанта. До Державного класифікатора професій включено нову професію «інженер-консультант (будівництво)», Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 64 «Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи») визначено кваліфікаційні характеристики цієї професії. Прийнято зміни до ДСТУ Б. Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», якими встановлено порядок врахування коштів на надання послуг інженера-консультанта у зведеному кошторисному розрахунку.

Однак процес залучення інженера-консультанта до реалізації будівельних проєктів потребує внесення змін до законодавчих актів України, оскільки на сьогодні:

не в повній мірі визначено місце й роль інженера-консультанта в системі договірних відносин у будівництві, не встановлено вимоги до нього та до договору, що укладається між замовником будівництва та інженером-консультантом;

не врегульовано питання щодо відповідальності інженера-консультанта у разі неналежного виконання ним делегованих замовником функцій як перед підрядником, так і перед контролюючими органами;

не запроваджені механізми досудового врегулювання спорів, у тому числі щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності інженера-консультанта, які є невід’ємною складовою організації будівництва відповідно до принципів та  умов міжнародно визнаних типових форм договорів.

Зауваження та пропозиції до проєкту Закону від фізичних та юридичних осіб слід надсилати на адресу: Департамент стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Мінінфраструктури, 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 14; hrytsak@mtu.gov.ua, та на адресу Державної регуляторної служби України.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/31062.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове