Міністерство інфраструктури України


Ми будемо працювати над дигіталізацією процесів у транспортній галузі, - Владислав Криклій

12 Вересня 2019, 14:21

Дигіталізація процесів у транспортній галузі – один з головних пріоритетів діяльності Міністерства інфраструктури. Про це  сьогодні, 12 вересня 2019 року, заявив Міністр інфраструктури Владислав Криклій під час спільного брифінгу  за участі Віце‑прем'єр‑міністра - Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова та Директора Програми Ініціатива прозорості інфраструктури (CoST) Джона Гокінса щодо передачі Міністерству інфраструктури веб-порталу «Прозора інфраструктура».

«Прозора інфраструктура» - портал відкритих даних про інфраструктурні проєкти, впорядковані згідно з міжнародним стандартом OC4IDS (Open Contracting for Infrastructure Data Standard), що дозволяє отримувати інформацію про впровадження інфраструктурних проєктів на усіх етапах його життєвого циклу: від прийняття рішення про реалізацію проєкту та планування до закінчення гарантійного терміну.

Міністр інфраструктури підкреслив, що новий Уряд – це Уряд технократів, які усвідомлюють, що сьогодні будь-які процеси реформування потрібно супроводжувати цифровізацією: «Виклики, які є в інфраструктурі, вливають на життя кожного. Особливо складним питанням є наша дорожня інфраструктура.  Ми переконані в тому, що громадяни мають знати, на що витрачається кожна гривня податків, які вони сплачують до бюджету. Тому ми сьогодні приймаємо цей важливий проект відкритих даних від Всесвітньої ініціативи CoST. Це дозволить нам демонструвати максимум відкритості стосовно тієї інформації і тих даних, які ми маємо: як будували, хто будували, хто підрядники, скільки тендерів вигравали, скільки коштів коштує побудувати 1 км, а скільки коштує побудувати 1 км дороги ділянками по 40 метрів, як в деяких регіонах. Він дозволить  громадянам, громадським організаціям і  мені особисто розуміти, на що пішли кошти платників податків».

Владислав Криклій заявив про подальшу роботу з системою порталу відкритих даних: «Цю систему, яку ми зараз запровадимо, ми плануємо поширювати і на інші інфраструктурні сектори в Україні і  передавати цей досвід іншим країнам і партнерам. Ми будемо працювати над вдосконаленням цієї системи та запровадженням нових аналітичних модулів вебпорталу, що стануть корисним інструментом для бізнесу. Від цього проєкту і надалі ми будемо працювати над дигіталізацією процесів у транспортній галузі. Оцифровувати усі наші реєстри, будувати ефективну без паперову комунікацію між Мінінфраструктури, підпорядкованими підприємствами, установами та центральними органами виконавчої влади», - підсумував Міністр інфраструктури.

«Портал створено ініціативою CoST Ukraine, які є переможцями минулорічного конкурсу проєктів на основі відкритих даних Open Data Challenge – найбільшого національного конкурсу інновацій на основі відкритих даних», – зауважив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров – і ми раді, що цей проєкт отримав подальший розвиток та інтегрується у державне управління». Також Віцепремєр-міністр закликав усі державні органи виконувати вимоги постанови КМУ № 835, яка містить перелік обов’язкових для відкриття наборів даних, що доповнюється щороку. Наразі, згідно даної постанови, держоргани повинні відкрити майже 900 наборів даних.

Директор Програм Ініціативи з прозорості інфраструктури (CoST) Джон Гокінс подякував всім за співпрацю: «Підписання Меморандуму є свідченням того, що цей Уряду підтримує імплементацію євроінтеграційній законів. Ми вітаємо та підтримуємо запуск відкритих даних, як частину впровадження в Україні євроінтеграційних законопроектів».

Директор Національного Секретаріату СoST Наталія Форсюк зазначила, що   портал відкритих даних переданий державі,  забезпечить стабільність та постійність цього інструменту для бізнесу та інвесторів у доброчесних та відкритих підходах у формуванні ринку: "За початком роботи з 2015 року CoST UKraine зібрав тони інформації та даних щодо ремонтів доріг  держаного та місцевого значення. Навіть найцікавіші відкриті дані зазвичай у форматі таблиць Excel, які дуже важко сприймаються. Саме тому ми доклали багато зусиль щоб розробити  аналітичний модуль який працює в режимі реального часу та інтерпритує усі дані у зручній та зрозумілій інфографіці. Більше немає секретів. «Прозора інфраструктура» дозволить абсолютно усім: громадянському суспільству, бізнесу та замовникам проводити моніторинг дорожньої галузі онлайн».

Портал «Прозора інфраструктура»  забезпечує публічний доступу до інформації щодо планування, реалізації та контролю за виконанням будівництва проєктів інфраструктури, а також на верифікації достовірності та повноти цієї інформації. Створення порталу ініціативою CoST відповідає її першочерговій меті:

  • забезпечення прозорості та підзвітності будівництва об’єктів інфраструктури, що здійснюється за публічні кошти;
  • підвищення ефективності використання публічних коштів;
  • моніторингу та зменшення ризиків неефективного управління та корупції під час будівництва та експлуатації інфраструктурних об’єктів;

Сьогодні портал містить дані про більше ніж 6000 договорів з ремонту та будівництва автомобільних доріг загального користування. Дані розкривають 24 обласні служби автомобільних доріг (обласні САД) за проєктами ремонтів/будівництва доріг державного значення, протягом 2018-2019 років до роботи порталу приєдналися 9 обласних державних адміністрацій та розкривають дані про ремонти на дорогах місцевого значення (Львівська, Чернівецька, Хмельницька, Вінницька, Херсонська, Сумська, Тернопільська, Полтавська, Черкаська області).

Портал імпортує до 40% даних про укладені договори та закупівлі з порталу публічних закупівель Prozorro, решту замовники робіт доповнюють вручну. Вся інформація, яку містить портал, щоночі автоматично експортується у JSON файл, що дозволяє аналізувати відкриті дані.

Набір відкритих даних про будівництво та ремонти доріг державного значення за стандартом CoST затверджений постановою КМУ № 835 (зі змінами). 

На основі набору даних, який щоночі формує портал «Прозора інфраструктура», спеціалісти CoST Ukraine розробили аналітичний модуль для дорожньої галузі. Аналітичний модуль створено в межах перемоги ініціативи CoST Ukraine в конкурсі Open Data Challenge, що проводиться за підтримки USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах/TAPAS». Модуль містить інформацію :

  • Про ринок — демонструє розподіл ринку дорожніх робіт у різних областях, значення доріг та види робіт за сумою укладених договорів. 
  • Про підрядників — показує розподіл сум договорів між підрядниками, хто входить у ТОП виконавців у різних областях та чи мають підрядники відповідний досвід робіт. 
  • Про вартість одного кілометра дорожніх робіт для різних категорій доріг та видів робіт.
  • А також картки Підрядника і Замовника з аналітикою щодо участі у торгах, виграних контрактів, середнього відсотку падіння на торгах тощо.

На сьогоднішній день в модулі аналізуються дані про 2 046 закупівель служб автомобільних доріг, що завершилися укладенням договорів на загальну суму 83 млрд грн, за період від 1 серпня 2016 року і до сьогодні – за такими видами робіт, як: будівництво, реконструкція, капітальний та поточний середній ремонт.

Аналітика даних формується за стандартами OC4IDS, що передбачають моніторинг інфраструктурного проєкту на всіх етапах його життєвого циклу: від прийняття рішення про реалізацію та планування – до закінчення гарантійного терміну.

Аналітичний модуль є цікавим як підрядникам, бо дозволяє побачити, як відбуваються закупівлі дорожніх робіт та дізнатися інформацію про конкурентів, так і громадському суспільству, адже дає можливість здійснювати контроль за ефективністю використання публічних коштів під час впровадження інфраструктурних проєктів та виявляти ризики корупції.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/31125.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове