Міністерство інфраструктури України


Усі гілки влади України спільно працюють над реалізацією реформ, - Владислав Криклій

22 Жовтня 2019, 17:11

Україна має унікальну співпрацю усіх гілок влади для реалізації реформ. Про це заявив Міністр інфраструктури Владислав Криклій  під час виступу на Tbilisi Silk Road Forum, який проходить у м. Тбілісі, Грузія 22 жовтня 2019 року.

Владислав Криклій привітав учасників форуму, подякував Уряду Грузії за організацію заходу на високому рівні та зазначив, що розвиток транспортного сполучення і транспортних коридорів є одним із пріоритетів роботи Уряду України.

«Ми поставили перед собою амбітні плани і вже починаємо їх втілювати у життя. Наша ціль – Україна міжнародний транспортний хаб. Ми активно створюємо для цього всі умови. Україна зараз має унікальний шанс для реалізації реформ завдяки співпраці усіх гілок влади. Наш парламент за останній місяць ухвалив більше інфраструктурних законопроектів, ніж за попередні роки. У нас в роботі зараз два основні законопроєкти – закон про внутрішні водні шляхи та залізничний транспорт, які вплинуть на всю мапу Шовкового шляху», - зазначив Владислав Криклій.

Міністр інфраструктури повідомив, що в галузі залізничного транспорту Україна планує відкрити доступ для приватних залізничних перевізників до залізничної інфраструктури. За його словами, для підвищення ефективності залізничних перевезень також планується  розділити Укрзалізницю на три оператора: інфраструктури, вантажного та пасажирського. Непрофільні активи Укрзалізниці будуть передані у концесію або приватизовані.

Міністр інфраструктури зазначив, що з метою розвантаження доріг від вантажівок, планується перевести частину вантажів на річковий транспорт: «Головним рушієм в галузі річкового транспорту має стати новий закон про внутрішні водні шляхи. Разом із українськими парламентаріями ми працюємо над ним. Одночасно, ми також здійснюємо заходи щодо лібералізації річкових перевезень. Це дозволить збільшити обсяг перевезень вантажів удвічі вже найближчі роки. Планується проведення робіт з днопоглиблення в рамках міжнародного проєкту Е-40. Якщо наші польські сусіди підтримають цей проєкт, ми зможемо поєднати Балтійське, Чорне та Каспійське море. Це великий виклик і ми вже розпочали необхідні процедури. Сподіваюсь, з другої половини 2020 року ми будемо готові зробити перші перевезення внутрішнім водним транспортом з Білорусії до Чорного моря» - зазначив Міністр інфраструктури.  

Владислав Криклій також зауважив, що в морській галузі реалізується перші два пілотні концесійні проєкти та найближчим часом  буде розпочато ще декілька.

Міністр інфраструктури також підкреслив, що одним із пріоритетних завдань Уряду є цифровізація економіки: «Для розвитку транспортних коридорів ми маємо обмінюватись не папірцями і документами, а електронною інформацією і даними», - зауважив Владислав Криклій. За його словами, Міністерство активно працює над створенням електронних сервісів у всіх сферах транспортної галузі. Зокрема, в рамках розвитку Шовкового шляху впроваджується система єдиного морського вікна, проваджується електронна товарно-транспортна накладна, переводиться у цифровий формат система подачі документів для отримання дозволів ЄКМТ. Це дозволить створити єдину транспортну мережу, що об'єднає Європу з Азією та перетворить Україну на міжнародний хаб.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/31234.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове