Міністерство інфраструктури України


Маємо змінити модель організації приміських перевезень, - Дмитро Абрамович

12 Грудня 2019, 12:02

12 грудня 2019 року в Міністерстві інфраструктури відбувся форум щодо впровадження суспільно важливих перевезень пасажирів залізничним транспортом.

Участь у форумі взяли перший заступник Міністра інфраструктури Дмитро Абрамович, народні депутати України, представники АТ «Укрзалізниця», ЄІБ, обласних державних адміністрацій та рад, комунальних підприємств, проєктних офісів та інші.

Учасники форму обговорили питання реформи та організації пасажирських перевезень залізничних транспортом, зокрема, приміського пасажирського сполучення, реформу АТ «Укрзалізниця, модернізацію регіонального пасажирського сполучення та шляхи підвищення ефективності пасажирських перевезень як для перевізників, так і для громад.

Дмитро Абрамович зазначив, що у 2018 році Укрзалізниця задекларувала 12,4 млрд. грн. збитків від перевезення пасажирів, з них близько 60 % – від приміських перевезень: «Щорічно у приміському сполученні, Укрзалізниця перевозить близька 100 мільйонів пасажирів. Сьогодні ми маємо обговорити надважливу соціальну тему – це міські перевезення залізничним транспортом. Гостра і болюча проблема для населення України. Стан в якому вони знаходяться - це первинно соціальне питання, а потім вже економічне».

Перший заступник Міністра підкреслив, що підвищення якості приміських перевезень є одним з пріоритетів Міністерства інфраструктури та Програми діяльності Кабінету Міністрів. Він також наголосив, що вихід із ситуації можливий шляхом зміни моделі організації приміських перевезень.

«Угодою про Асоціацію України та ЄС передбачено запровадження Регламенту європейської моделі організації пасажирських перевезень залізничним транспортом. Відповідно до даної моделі перевезення, що визнані суспільно важливими, переводяться на контрактну основу із забезпеченням відповідної оплати за рахунок коштів Державного або місцевих бюджетів. Для приміських поїздів предметом контракту з перевізником стане замовлення конкретного графіку руху поїздів у складі конкретної кількості вагонів в залежності від потреб регіону, аналізу пасажиропотоку, включаючи години пік, тощо», - зазначив перший заступник Міністра.

Дмитро Абрамович зауважив, що запровадження даної моделі дозволить місцевим громадам самостійно визначати потребу у приміських перевезеннях залізничним транспортом, впливати на складання графіку руху приміських поїздів та контролювати якість послуг, що надаються пасажирам.

«Аналогічну реформу організації пасажирських перевезень проведено у всіх країнах ЄС. Основи для запровадження європейської моделі закладені в законопроекті «Про залізничний транспорт України», який у вересні цього року був зареєстрований народними депутатами України за № 1196-1. Прийняття нового Закону України – це  початок реформи,  яку ми маємо реалізувати. Ми маємо сформувати нове конкурентне середовище і реформа організації пасажирських перевезень невідворотня», - наголосив Дмитро Абрамович.

Презентація 





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/31396.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове