Міністерство інфраструктури України


Буде придбано 19 нових тролейбусів для міста Суми, - Наталія Форсюк

24 Червня 2020, 10:47

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надає кредит у розмірі 4 мільйонів євро на придбання 19 нових низькопідлогових тролейбусів для міста Суми в межах проєкту «Міський громадський транспорт України» (UUPTP). Кредит допоможе Сумам покращити послуги громадського транспорту для приблизно 265 тисяч мешканців, мінімізуючи при цьому негативний вплив транспорту на довкілля й життя міста.

«Сталі, надійні та безпечні перевезення сприятимуть економічному зростанню й покращенню доступності транспорту, дбаючи при цьому про безпеку для довкілля. Такі зміни поступові, але вони вимагають системності та орієнтованості на результати. Саме тому ЄІБ підтримує високі темпи реалізації цього проєкту, навіть попри спалах COVID-19», – розповідає Жан-Ерік де Загон, голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні.

Проєкт UUPTP – це рамковий кредит на 200 мільйонів євро для фінансування громадського транспорту в 11 містах України. Кошти були виділені на оновлення муніципального транспорту – автобусів, тролейбусів та трамваїв, та відновлення наявної інфраструктури громадського транспорту. Проєкти UUPTP також мають на меті підтримати реформування сектору міського транспорту в Україні, зокрема шляхом ефективного використання наявних і запланованих ресурсів та їхньої адаптації до європейських регуляторних стандартів.

«Профінансована ЄС технічна підтримка (3.5 млн євро) у межах цього проєкту допомагає Міністерству інфраструктури й містам-учасникам у впровадженні європейських стандартів для підтримки сталої міської мобільності. У випадку із Сумами ця допомога підтримала розробку Плану сталої міської мобільності міста та підготовку проєкту. Більш екологічний міський транспорт важливий для зеленого розвитку міст»,  – зазначає Йоханнес Баур,  керівник відділу програм допомоги «Економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура і навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні.

«Наш пріоритет – перехід до більш екологічного та енергоефективного громадського транспорту. Дуже важливо, що цей процес відбувається не лише у містах-мільйонниках, але й по всій Україні», – говорить Наталія Форсюк, заступниця міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Переможцем тендеру визначено ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія “Богдан Моторс”». Підприємство має поставити Сумам 19 низькопідлогових тролейбусів. Контракт також передбачає придбання запасних частин і витратних матеріалів, обладнання та інструментів для обслуговування і пов’язаних із цим послуг.

«Громадський транспорт – це кровоносна система міста. Підвищуючи доступність якісного транспорту, ми збільшуємо комфортність міста, його розвиток та інвестиційну привабливість. За підтримки ЄІБ та ЄС мешканці Сум уже незабаром зможуть користуватися кращою транспортною інфраструктурою», – зазначає Сумський міський голова Олександр Лисенко.

«Без розвитку громадського комунального транспорту неможливий розвиток сучасного міста, а пріоритет електротранспорту не заперечує ніхто, бо це екологічність, практичність, пасажиромісткість та комфорт. Для нашого підприємства підписання контракту – це не лише нові сучасні тролейбуси, а й додаткові запасні частини та діагностичне обладнання, підсилення наявних маршрутів і розробка нових, а для міста – додаткові робочі місця», – підсумував Андрій Новик, в. о. директора КП СМР «Електроавтотранс».

Нові низькопідлогові тролейбуси зроблять пересування містом доступним і зручним для людей похилого віку, людей з інвалідністю та пасажирів із дитячими візочками.

 

Довідкова інформація

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу. ЄІБ працює в Україні з 2007 року. Банк ЄС прагне підтримати Україну та допомогти створити умови, необхідні для досягнення економічної стабільності. На поточний момент ЄІБ надав Україні позик на загальну суму 6,4 млрд євро. Найважливіші сфери кредитування ЄІБ в Україні – це соціальна та економічна інфраструктура, транспорт і сполучення, розвиток місцевого приватного сектору, енергоефективність, боротьба з наслідками змін клімату та інновації.

Більше інформації: https://www.eib.org/en/projects/regions/eastern-neighbours/ukraine/index.htm





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/31968.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове