Міністерство інфраструктури України


Укрзалізниця оголосила тендер на придбання 100 нових пасажирських вагонів у 2021 році, - Владислав Криклій

1 Березня 2021, 15:55

Укрзалізниця оголосила тендер на придбання 100 нових пасажирських вагонів загальною вартістю 3,044 млрд грн у поточному році. Комерційні пропозиції вітчизняним та іноземним вагоновиробникам, зокрема Крюківському та Харківському вагонобудівним заводам, компаніям Siemens, Pesa та іншим вже розіслано.

«Реформування залізниці – одне з ключових завдань Мінінфраструктури на цей рік. Вперше за часи незалежності в бюджеті країни передбачена підтримка на закупівлю 100 пасажирських вагонів та оновлення залізничної інфраструктури. Укрзалізниця вже оголосила тендер на їх придбання і розіслала відповідні комерційні пропозиції як вітчизняним, так і іноземним вагоновиробникам. Найголовніше – щоб оновлений рухомий склад пасажирських вагонів і покращення сервісу УЗ повністю відповідали очікуванням громадян і враховували їх думку», - зазначив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«У грудні ми спеціально провели опитування серед наших пасажирів, провідників та залізничних активістів, щоб зрозуміти, які нововведення у нових вагонах є найбільш очікуваними. З понад 1000 пропозицій ми сформували 94 групи побажань, які проаналізували разом з постачальниками, зробили акцент на якісних змінах, які можливо внести без суттєвого відтермінування поставки, і внесли до технічного завдання», - розповів директор філії «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця» Олександр Перцовський.

Основні нововведення та вимоги до виробництва пасажирських вагонів:

  • розетки та USB-порти біля кожного місця;
  • сучасна система кондиціювання;
  • адаптивний вхід для маломобільних груп населення;
  • лінолеум замість килимів;
  • збільшений обсяг багажного відділення;
  • вакуумні туалети;
  • регулювання освітлення у 4-х режимах в купе та СВ з якісним світлорозсіюванням;
  • системи відеоспостереження тощо.

За повідомленням Укрзалізниці, кількість придбаних вагонів за результатами тендеру залежатиме від загального обсягу бюджетного фінансування, тому що узгодження Порядку використання бюджетних коштів за цією бюджетною програмою ще триває. Щоб не втрачати час, Укрзалізниця оголосила тендер 25 лютого зі строком подачі заявок до 30 березня, а сам аукціон призначено на 5 травня.

Нагадаємо, у цьому році Мінінфраструктури також розпочинає реновацію 100 залізничних станцій і дає старт проєкту високошвидкісного залізничного сполучення, що передбачатиме на початковому етапі будівництво залізничної лінії зі швидкістю руху до 250 км/год та сучасної інфраструктури для обслуговування InterCity та контейнерних перевезень у напрямку ЄС.

Оперативна інформація - на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/32651.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове