Міністерство інфраструктури України


Суми отримали перші дев’ять тролейбусів з 19-ти, передбачених кредитом ЄІБ

30 Березня 2021, 16:11

Суми отримали перші дев’ять з 19-ти низькопідлогових тролейбусів, закуплених за кредитні кошти від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Це стало можливим завдяки участі Сум у проєкті «Міський громадський транспорт України», що є рамковим кредитом від ЄІБ. В межах проєкту місто отримало 4 млн євро кредиту на оновлення тролейбусного парку.

«Завдяки нашому спільному з Європейським інвестиційним банком проєкту зараз оновлюються парки громадського транспорту щонайменше у 10 українських містах. Серед них Київ, Харків, Львів, Одеса, Тернопіль і Миколаїв. Сьогодні перші 9 тролейбусів отримали Суми. Також ми поступово рухаємося до фінальної частини підготовки та впровадження другої фази проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ», який на цей раз передбачає закупівлю виключно електричного громадського транспорту. Це дозволить вже в найближчому майбутньому покращити екологічну ситуацію в наших містах і наблизити Україну до європейських стандартів. Вдячний нашим постійним партнерам з ЄІБ за підтримку та плідну співпрацю. Продовжуємо працювати», - відмітив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Тролейбуси підсилять ряд нових маршрутів у місті. Нові тролейбуси обладнано комфортними м’якими сидіннями, кондиціонерами салону та водія, USB портами для зарядки мобільних пристроїв, точками доступу WIFI. Завдяки пандусам та низькій підлозі тролейбуси забезпечать легкий доступ людям похилого віку, людям з інвалідністю та пасажирам з дитячими візочками. Таким чином, жителі Сум зможуть отримати якісний та зручний громадський транспорт.

«Ми раді, що українські міста можуть поступово оновлювати застарілий рухомий склад громадського транспорту та пропонувати пасажирські перевезення, що є більш безпечними, зручним та доступними для різних груп пасажирів. Нові тролейбуси для Сум допоможуть модернізувати громадський транспорт, зробивши його більш інклюзивним та комфортним, а також сприятимуть покращенню якості повітря в місті», – зазначив Жан-Ерік де Загон, голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні.

Окрім кредиту від ЄІБ на придбання нових тролейбусів, профінансована Європейським Союзом технічна підтримка (3.5 млн євро) у межах цього проєкту допомагає Міністерству інфраструктури й містам-учасникам у впровадженні європейських стандартів для підтримки сталої міської мобільності.

«Незважаючи на виклики пандемії COVID-19, мобільність залишається ключовим фактором доступу до послуг, роботи та якості життя. ЄС радий підтримати модернізацію міської мобільності в регіонах України за допомогою транспортних засобів, що виробляються на місцях, а отже, також сприяють економічному зростанню», – сказав Фредерік Куне, керівник програм співробітництва Представництва ЄС в Україні.

«Я рада, що завдяки нашій співпраці з ЄІБ, мешканці Сум вже можуть відчути переваги від користування новими сучасними, екологічними і якісними тролейбусами. Для Міністерства інфраструктури дуже важливим є перехід на екологічний транспорт. Це дозволить знизити рівень викидів і забруднення довкілля в місті, а також наблизить Україну до реалізації Європейського зеленого курсу», – повідомила Наталія Форсюк, заступниця Міністра інфраструктури України.

Тролейбуси для Сум виготовляє дочірнє підприємство «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». 23 липня 2020 року Сумська міська рада та «Богдан Моторс» підписали контракт на поставку 19 нових низькопідлогових тролейбусів, включно із запасними частинами та витратними матеріалами, а також набір обладнання та інструментів для обслуговування, ремонту та пов'язаних із цим послуг.

«Наше завдання зробити так, аби в Сумах був сучасний громадський транспорт. Завдяки підтримці ЄІБ та ЄС це стає можливим. Ми вже отримали та тестуємо на маршрутах перші дев’ять із 19-ти тролейбусів, які місто отримало в межах проекту «Міський громадський транспорт України». Ці нові низькопідлогові тролейбуси зроблять пересування містом доступним і зручним для людей похилого віку, людей з інвалідністю та пасажирів з дитячими візочками», – зазначає Сумський міський голова Олександр Лисенко.

«Нові “Богдани” орієнтовані саме на пасажирів: серед переваг – система кондиціювання як кабіни водія, так і салону, збільшена кількість місць для сидіння, максимальна доступність для маломобільних груп, WI-FI та пристрої для зарядки гаджетів. До того ж, тепер маємо змогу відновити перевезення по маршрутам, схеми яких були змінені у зв’язку з виходом з ладу тягової підстанції, що живить центральну частину Сум – використовуючи автономний хід, водії долають знеструмлені ділянки і продовжують курсування без затримок під час ускладнення руху транспорту на дорогах міста. Невдовзі тролейбуси їздитимуть і за новими маршрутами, що розроблені фахівцями служби руху КП СМР «Електроавтотранс» з урахуванням побажань самих пасажирів. Без розвитку громадського комунального транспорту неможливий розвиток сучасного міста, а пріоритет електротранспорту беззаперечний, бо це екологічність, практичність, пасажиромісткість та комфорт», – підсумував Андрій Новик, директор КП СМР «Електроавтотранс».

 

Довідкова інформація:

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу. В Україні банк працює з 2007 року. Банк ЄС прагне підтримати Україну та допомогти створити умови, необхідні для досягнення економічної стабільності. Станом на березень 2021 року ЄІБ надав Україні кредитів на загальну суму майже 8 млрд євро. Найважливіші сфери кредитування ЄІБ в Україні – це соціальна та економічна інфраструктура, транспорт і сполучення, розвиток місцевого приватного сектору, енергоефективність, інновації та боротьба з наслідками змін клімату.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/32716.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове