Міністерство інфраструктури України


У Катарі підписано договір про внесення додаткового вкладу від QTerminals за проєктом концесії морського порту «Ольвія», - Владислав Криклій

5 Квітня 2021, 15:44

Сьогодні, 5 квітня, у рамках офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Держави Катар в присутності Міністра транспорту та комунікацій Катару Джасіма Аль Сулейті та Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби було підписано договір про внесення додаткового вкладу від QTerminals за проєктом концесії спеціалізованого морського порту «Ольвія».

Підписання цього договору є важливим етапом в процедурі передачі порту в концесію, оскільки підтверджує фінансову спроможність концесіонера профінансувати весь розмір заявлених інвестицій, а це майже 140 млн доларів.

«Ми високо цінуємо співпрацю з Державою Катар та зацікавлені у подальшому розвитку наших відносин. У рамках концесії морського порту «Ольвія» до роботи в Україні було залучено провідного світового оператора – катарську компанію QTerminals, яка управляє найбільшим торговим портом Катару - Хамад вартістю понад 7 млрд доларів. Вітаю сьогоднішнє укладення договору про внесення додаткового вкладу від концесіонера за цим проєктом. Це одна з основних передумов для подальшої передачі майна порту в концесію. «Ольвія» - наш другий концесійний проєкт, який наразі реалізовується, і ми продовжуємо підготовку наступних концесій, зокрема, у портах Чорноморська, Одеси, Бердянська та Ізмаїла», - прокоментував підписання документу Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Нагадаємо, договір про передачу в концесію спеціалізованого морського порту «Ольвія», розташованого у Миколаєві, був укладений 20 серпня 2020 року. Відповідно до нього, катарська компанія QTerminals інвестує у розвиток порту близько 3,4 млрд грн. Крім цього, не менше 80 млн грн буде вкладено в місцеву інфраструктуру. Всього за 35 років концесії буде залучено до 17,3 млрд грн інвестицій. Щорічний концесійний платіж становитиме щонайменше 80 млн грн. Крім цього, концесіонер має забезпечити мінімальний обсяг перевалки вантажів не менше 2,55 млн тонн на рік, а також гарантує збереження робочих місць протягом найближчих 6 років та належний рівень заробітної плати для колективу.

 

Довідково:

QTerminals – катарський портовий оператор, заснований Мвані Катар (51% акцій) та Мілаха (49% акцій). Компанія надає послуги з перевезення контейнерних та генеральних вантажів, RORO перевезень, транспортування худоби, а також послуги постачання для морських суден у рамках першої фази розвитку порту Хамад, який є виходом Катару до міжнародної торгівлі.

QTerminals відповідальна за забезпечення імпорту та експорту Катару, його морські торговельні потоки та стимулювання економічного зростання на місцевому й регіональному рівнях.

Оперативна інформація — на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/32727.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове