Міністерство інфраструктури України


У Маріуполі стартував проєкт єдиного е-квитка муніципального транспортного процесингу, - Владислав Криклій

22 Квітня 2021, 15:19

Відсьогодні, 22 квітня, у місті Маріуполь розпочав роботу єдиний е-квиток муніципального транспортного процесингу – SmartTicketCity. Завдяки йому жителі міста вже в найближчому майбутньому зможуть зручно оплачувати проїзд одразу у всіх видах транспорту. 

Цифрова ініціатива стартувала з відкриття автобусного маршруту 16-А. Протягом найближчих 2-х тижнів ця система буде протестована, після чого поступово буде масштабована на весь Маріуполь.

«Завдяки єдиному транспортному процесингу вже в найближчому майбутньому наші міста зможуть повноцінно реалізовувати важливі цифрові рішення на транспорті і переходити на використання єдиного е-квитка на всі види транспорту SmartTicket, який ми в Мінінфраструктури зараз активно впроваджуємо. Радий, що саме Маріуполь одним із перших розпочав цей процес, проявив ініціативу і своїм прикладом показав іншим містам, як це повинно бути. Дякую нашим партнерам із Київстар та VISA і фахівцям Галузевого центру цифровізації та кібербезпеки за те, що ми разом просуваємо важливі цифрові рішення та проєкти для наших міст. І запрошую усіх міських голів долучатися до цієї ініціативи», - наголосив Міністр інфраструктури Владислав Криклій під час презентації сервісу.

За його словами, впровадження єдиного е-квитка муніципального транспортного процесингу дозволить містам сформувати один підхід до безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті, спростити придбання поїздки онлайн, у тому числі не лише для мешканців, але й для гостей міста. При цьому, розрахуватися за проїзд можна будь-якими безконтактними платіжними засобами будь-якого банку України та світу.

Впровадженням SmartTicketCity у Маріуполі та інших містах займається Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки під керівництвом Міністерства інфраструктури, у співпраці з ТОВ «Смарт-тикеттехнолоджі» та у партнерстві з компаніями VISA і Київстар.

За словами генерального директора  ДП «ГЦЦК»Володимира Набокова,  проєкт SmartTicketCity – один із показових прикладів початку повномасштабної інфраструктурної цифрової трансформації галузі.«Створення єдиного проїзного квитка та організація функціональних можливостей проводити розрахунки та здійснювати моментальний облік по оплаті цих транспортних послуг безготівковим шляхом на автомобільному транспорті загального користування (тролейбус, трамвай, автобус, маршрутне таксі) в місті Маріуполь заклали фундамент початку повномасштабної інфраструктурної цифрової трансформації цієї сфери, а подальша співпраця з Київстар дозволить розширюватиперелік  альтернативних безготівкових розрахунків та отримувати якісний сучасний зв'язок від мобільного оператора №1 в Україні», - зазначив він.

«Цифрова оплата за проїзд - важливий крок на шляху формування європейської транспортної системи в Маріуполі. Наше місто комплексно розвивається в цьому напрямку: повністю оновлено муніципальний транспорт, відкрито сучасний диспетчерський пункт, запущеномобільний додаток. Впевнений, автоматизована система дозволить маріупольцям отримати комфортну і швидку послугу. Крім того, це важливий елемент відкритості та прозорості міської економіки. Дякую Міністерству інфраструктури та нашим партнерам за вибір Маріуполя як міста, де буде запущений проєкт SmartTicketCity», - наголосив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

«Міста України та їхні мешканці варті того, щоб користуватися найсучаснішими технологіями для покращення якості життя. І це стосується усіх сфер – побуту, роботи, користування муніципальними об’єктами та транспортом, отримання послуг та сервісів від державних установ, безпеки, екології та багато чого іншого. Щоб це стало можливим, Київстар долучатиметься до завдань зі своєю фаховою експертизою та надаватиме цифрові рішення, здатні впоратися із надскладними завданнями», - відмітивдиректор з розвитку нових напрямків бізнесу ПрАТ «Київстар» Ілля Польшаков.

Участь у презентації SmartTicketCity також взяли старший директор з цифрових рішень Visa в країнах СНД і Південно-Східної Європи VISA Андрій Алєйкін, голова наглядової ради засновника ТОВ «Смарт-тикет технолоджи» Дмитро Овсій та засновник Асоціації малих міст України (АММУ) Павло Козирєв.

Нагадаємо, 22 вересня 2020 року стартував проєктМіністерства інфраструктури SmartTicket. Тоді він розпочався із запуску єдиного е-квитка для подорожей поїздами далекого сполучення Укрзалізниці та міського транспорту у Києві. У грудні того ж року до сервісу приєдналась авіакомпанія SkyUp Airlines, а у березні 2021-го – автобусний перевізник Gunsel Lines. Вже зараз кожен бажаючий може придбати квиток одразу на 4 види транспорту: залізницю, авіа, міський транспорт у Києві та автобусні перевезення.

Оперативна інформація — на телеграм-каналі https://t.me/vladyslavkryklii.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/32771.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове