Для людей
з порушенням зору

    Новини    1 Червня 2021, 10:49
Версiя для друку


Безбар’єрна інфраструктура для дітей: в аеропорту Бориспіль відбулася зустріч-діалог

1 Червня 2021, 10:49
Напередодні Дня захисту дітей Міністерство інфраструктури України, Перша леді Олена Зеленська та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з дітьми та їх батьками провели аудит аеропорту на безбар’єрність.
 
«Міжнародний аеропорт «Бориспіль» – це головні повітряні ворота країни. І саме вони мають стати прикладом безбар’єрності. Я хочу, щоб на державному рівні був розроблений єдиний стандарт безбар’єрного підходу для аеропортів, залізничних та автобусних вокзалів», – зазначила Олена Зеленська.
 
 
У тестуванні та оцінці публічного простору брали участь діти з батьками, діти з інвалідністю та представники громадських організацій, які просувають їх права.
Зокрема учасники заходу та експерти оглянули дитячу кімнату, зону очікування дітей, що подорожують без супроводу батьків, місце проходження прикордонного контролю, вбиральню та дитячий майданчик.
 
 
 
Після аудиту відбувся діалог між учасниками заходу щодо напрямів розвитку інфраструктури для покращення її безбар’єрності. Зокрема, учасники запропонували:
• покращити комунікацію щодо наявних можливостей для батьків із дітьми як на сайті аеропорту, так і на його території;
• додати структуровану навігацію маршрутів аеропортом;
• надати право пріоритетного проходження митного та паспортного контролю батькам з дітьми;
• облаштувати інфраструктуру з врахуванням потреби людей з різними видами фізичної чи ментальної інвалідності;
• облаштувати кімнату для грудного годування.
 
На базі цих та інших пропозицій ЮНІСЕФ напрацює відповідні рекомендації, а Міністерство інфраструктури запровадить їх в аеропортах та інших інфраструктурних об’єктах. Розбудова безбар’єрних інфраструктурних об’єктів є одним із напрямків Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні, яка розроблена в межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської.
 
 
«Якісна інфраструктура неможлива без забезпечення базових потреб усіх користувачів. Наша спільна мета створити безбар’єрний і комфортний для всіх простір у головному аеропорті країни – «Борисполі». Надалі ми прагнемо розповсюдити ці принципи й на інші об’єкти інфраструктури, зокрема й на ті, що будуються в рамках “Великого будівництва», — розповів Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.
 
Один із ключових фокусів програми «Велике будівництво» — є розбудова безбар’єрної, тобто доступної для усіх інфраструктури. З 2021 року президентський проєкт включає не тільки школи, садочки, стадіони та дороги, а також басейни та спортивні майданчики. Врахування потреб усіх категорій громадян є одним із пріоритетів.


ВСІ Новини