Міністерство інфраструктури України


Україна розпочинає процес оновлення вантажного парку вагонів

11 Жовтня 2021, 18:59
Ця ініціатива створить умови для оновлення парку вантажних вагонів, дасть поштовх для розвитку вітчизняного вагонобудування, покращить якість залізничних перевезень.
 
Міністерство інфраструктури України пропонує для окремих типів вантажних вагонів поетапне зменшення строку продовження їх експлуатації до нормативного строку служби. Це передбачає проєкт наказу «Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних і реєстраційних операцій, спрямованих на продовження терміну експлуатації вантажних вагонів, встановленого виробником, термінів продовження експлуатації таких вагонів».
 
Які строки продовження експлуатації вантажних вагонів планується запровадити?
 
Строки продовження вантажних вагонів будуть зменшуватися поетапно з 2022 року до 2028 року:
▪ для піввагонів — з 2022 року до 20 років, а з 2028 року не будуть продовжуватися;
▪ для зерновозів — з 2022 року до 30 років, а з 2028 року не будуть продовжуватися.
 
Відповідні строки продовження закладені в концепції Програми оновлення парку вантажних вагонів, яка розрахована до 2028 року.
 
Зазначені зміни не будуть поширюватися на вантажні вагони підприємств технологічного залізничного транспорту, призначених для переміщення вантажів у виробничих цілях в межах їх території.
 
Чому це важливо?
 
◾ Підвищення ефективності вантажних залізничних перевезень
Наразі з наявних 174 тис. вантажних вагонів 54% — поза межами нормативного строку експлуатації. Зношені вантажні вагони із несправними рамами та кузовами потрапляють у позапланові ремонти практично після кожного вивантаження або перед кожним навантаженням.
Це порушує нормальну технологію перевізного процесу, а також залучає технічні засоби та персонал, призначені для забезпечення перевізного процесу. У 2019 році із загальної кількості ремонтів 84% відбулось через несправність рам та кузовів.
 
◾ Підвищення зацікавленості операторів вантажних вагонів у закупівлі нових вантажних залізничних вагонів українських виробників
Наразі для власників вагонів існує єдина вимога — здійснювати ремонт вагонів. Проте, нормативно не визначені вимоги до технічного стану вантажних вагонів, а також власники не несуть відповідальності за незадовільний технічний стан вагонів.
 
◾ Покращення стану безпеки на залізничному транспорту
Наразі на ринку ремонту вантажних вагонів працюють 30 державних та 9 приватних підприємств, між якими існує висока конкуренція. Для отримання замовлення вагоноремонтні підприємства вдаються до порушень і ремонтують вагони із проблемним технічним станом — які не підлягають ремонту або мають дефекти, які неможливо визначити під час такого ремонту. Значна частка несправних вагонів, які залучені у перевезеннях, призводить до частих транспортних подій.
Нагадаємо, що на другому засіданні Антикризового штабу Укрзалізниці Міністр інфраструктури Олександр Кубраков анонсував оновлення понад 30 тис. піввагонів та майже 15 тис. зерновозів. Це дозволить створити додаткові робочі місця та близько 20 млрд грн надходжень до бюджету, а також створити новий ринок обсягом понад 100 млрд грн.

 





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/33139.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове