Міністерство інфраструктури України


Укравтодор затвердив План заходів з підтримки електромобільності

20 Січня 2022, 10:45
План підготували британські консультанти у тісній взаємодії з Укравтодором та Командою підтримки реформ при Укравтодорі.
 
Документ вказує на низку рішень, які сприятимуть впровадженню електротранспорту в Україні, а також дозволяє оцінити їх вплив на модель фінансування Укравтодору, зокрема у розрізі надходжень до Дорожнього фонду.
 
«Останні кілька років попит на сучасний електротранспорт в Україні постійно зростає. Так, наприклад, у 2021 році придбано та поставлено на облік на 19 % більше електрокарів ніж у 2020 році. Однак у загальній структурі їх все ще мало: за минулий рік першу реєстрацію отримали 620,7 тис. автомобілів, з них лише 1,4 % — з електродвигуном.
 
Серед стримувальних факторів — відсутність базової інфраструктури. Наразі у нас мала кількість зарядних станцій, особливо, коли йдеться про міжрегіональні подорожі. Тому власне підтримка Укравтодору, який відповідає за розвиток державних доріг, тут є ключовою» — розповідає Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.
 
Також Олександр Кубраков наголосив на тому, що з розвитком електромобільності, постає питання стабільності фінансування робіт з утримання, оновлення та будівництва доріг. Адже одним із ключових джерел наповнення Дорожнього фонду є справляння акцизу з пального. У випадку з електромобілями, акциз сплачується за реєстрацію, однак надалі їх власники не сплачуватимуть жодного акцизу з пального.
 
«Розроблений План дозволяє побачити взаємозв’язок розвитку електромобільності та стабільності фінансування Укравтодору. Попередній висновок вказує на те, що хоча частка електромобілів у обсягах продажів є обмеженою, загальний ефект, зумовлений зростанням рівня моторизації, компенсуватиме вплив зростання частки електромобілів на фінансове забезпечення Укравтодору» — додає Міністр інфраструктури.
 
Ключові напрямки плану:
▪ розвиток мережі зарядних пунктів на автомобільних дорогах державного значення
▪ розроблення та впровадження заходів для забезпечення стійкості фінансування доріг
▪ сприяння електрифікації транспортних засобів у сфері дорожнього господарства.
 
Укравтодор та Е-мобільність
Укравтодор відіграє провідну роль у забезпеченні реалізації державної політики заохочення електромобільності в Україні.
 
Проєкт - частина пакету реформ, який реалізується Укравтодором у партнерстві з Європейським банком реконструкції та розвитку. Зокрема, йдеться про 4 ключові напрями: реформа системи закупівель, підвищення безпеки руху, запуск антикорупційної програми та розбудова інфраструктури для електротранспорту.
 
«Станом на 1 січня 2022 року в Україні зареєстровано понад 33 тис. електромобілів. Так, лише торік українці придбали 8,8 тис. авто з електродвигуном.
 
Відповідно до стратегічних цілей держави кількість електромобілів має зрости в рази. Щорічну кількість реалізацій авто з електродвигуном плануємо збільшити у більш ніж 10 разів до 2030 року. Це неможливо без забезпечення доріг належною інфраструктурою для електротранспорту.
 
Розробка Плану заходів допоможе Укравтодору належним чином втілити як фінансові, так і інженерні рішення для розвитку електромобільності», – коментує Андрій Івко, перший заступник голови Укравтодору.
 
Довідково
У світі панує тенденція збільшення частки електромобільного транспорту. Автовиробники масово переходять з виробництва бензинових авто на виробництво транспортних засобів на повністю електричній тязі. Е-мобільність перебуває на передовому рубежі міжнародної та національної транспортної політики. Так, Національна транспортна стратегія України передбачає збільшення частки електротранспорту до 75 % до 2030 року. Рушійними силами електрифікації транспорту є кілька чинників: енергетична безпека, прагнення знизити забруднення повітря, а також зниження викидів парникових газів.





Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/33403.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове