Міністерство інфраструктури України


Рух 218 суден, які беруть участь у «Зерновій ініціативі», фактично заблокований – Міністерство інфраструктури України

30 Жовтня 2022, 17:30
У зв’язку з тим, що українська сторона станом на 30 жовтня немає дозволів від Спільного Координаційного Центру на проходження безпечним коридором та проведення інспекцій, 218 суден фактично заблоковані на своїх поточних позиціях.
 
З них:
  • 95 завантажених суден, які вже вийшли з українських портів та очікують на інспекцію для відправлення до кінцевого споживача,
  • 101 судно очікує інспекції на вхід до українських портів,
  • 22 завантажених судна чекають на вихід з українських портів.
Наголошуємо, що реалізація «Ініціативи про безпечне транспортування зерна і агропродукції через українські порти» носить винятково гуманітарний характер і Україна як сторона Ініціативи не порушила жодного з ії пунктів.
 
Українська сторона не зупиняла рух вантажів через «зерновий коридор», навіть попри російські військові атаки на портову та енергетичну інфраструктуру. Також було зафіксовано 15 випадків приближення російських БПЛА та літаків на заборонену дистанцію до цивільних суден, що беруть участь у Ініціативі.
 
Разом з тим, зауважуємо, що фактична блокада «зернового коридору» з боку російської федерації розпочалася ще у вересні. Це проявлялось у штучному затягуванні та зменшенні кількості інспекцій, що призвело до створенні черги у 176 суден з 2,1 млн агропродукції на борту. Таким чином, стає очевидним намір росії спровокувати масовий голод у нужденних країнах Африки та Азії, а також створити гострий дефіцит продовольства у всьому світі.
 
Хочемо підкреслити, що з моменту виходу першого судна вдалося експортувати більше 9 мільйонів тонн продовольства, з них більше 5 мільйонів тонн – до країн Африки та Азії. В рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, було відправлено 190 тисяч тонн української пшениці.
 
Наголошуємо, що Україна залишається надійним партнером для цивілізованого світу та готова продовжувати оперативно збирати та відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/33812.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове