Міністерство інфраструктури України


«Зернова ініціатива»: за два дні гуманітарним коридором в обидва напрямки пройшли 17 суден, з них 2 – до українських портів під завантаження

1 Листопада 2022, 15:00
Сьогодні з портів «Чорноморськ» та «Південний» вийшли ще 3 судна з 85 тис. тонн агропродукції для країн Африки та Європи. Серед них балкер BOMUSTAFA O з 22,8 тис. тонн пшениці для Лівії та NIMET TORLAK з 12,6 тис. тонн шроту для Марокко.
 
Своєю чергою українські порти прийняли два танкери під завантаження олією для Йорданії та Румунії.
Завдяки тому, що ООН та Туреччина збільшили кількість інспекційних груп до 10, Спільний координаційний центр (СКЦ) 31 жовтня перевірив 46 суден з 1,7 млн тонн української агропродукції, які вже вирушили до портів призначення. Черга із суден в Босфорі, які очікують на інспекцію, скоротилася до 147 суден як на вихід, так і на вхід.
 
За 3 місяці реалізації «Зернової ініціативи» 422 судна експортували майже 10 млн тонн агропродукціі. Цей обсяг міг би бути на 30-40% більше, якби рф не блокувала проведення інспекцій в Босфорі.
 
Нагадаємо, що ООН та Туреччина наголосили на необхідності продовження «Зернової ініціативи» та погодили рух суден гуманітарним коридором. У той же час тривають перемовини ООН та Туреччини з делегацією росії, де сторони продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації ініціативи. Україна зі свого боку продовжує виконувати свої зобов’язання та залишається гарантом продовольчої безпеки для всього цивілізованого світу.




Адреса цієї сторінки: http://mtu.gov.ua/news/33815.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове