Для людей
з порушенням зору

    Новини    23 Травня 2023, 15:17
Версiя для друку


Олександр Кубраков: Україна та Латвія спільно відновлюватимуть соціальну інфраструктуру Чернігівщини

23 Травня 2023, 15:17
Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів робочу зустріч з представниками Міністерства економіки Латвії на чолі з Ілзе Індріксоне.
 
Серед ключових тем — участь Латвії у відбудові соціальної інфраструктури в постраждалих громадах Чернігівської області та використання латвійського досвіду переходу від радянської спадщини до сучасної європейської архітектури та будівництва.
 
 
«Ми зацікавлені у співпраці з латвійськими колегами, які мають власний досвід переходу від радянської спадщини до сучасної європейської архітектури та будівництва. Ми готові вивчати та впроваджувати латвійські типові проєктні рішення для шкіл, дитячих садочків чи інших обʼєктів соціальної інфраструктури.
 
Уже зараз заохочуємо місцеву владу працювати над комплексними програмами розвитку територій. Саме вони стануть основою для глобального оновлення країни. Ці плани не можуть бути навʼязані згори, кожна громада має торувати свій шлях розвитку. Наша ж задача як міністерства – забезпечити підтримку у створенні таких програм.
 
Запрошуємо латвійський бізнес до роботи в Україні. Топ-пріоритет – енергетика. Наші країни, і Україна, і Латвія добре знають справжню ціну енергонезалежності, маючи по сусідству країну-агресора. Також у нашій галузі перспективними для інвестицій є концесійні проєкти портових терміналів Чорного моря та Дунаю, приватно-державні партнерства у модернізації тепло- та водопостачання, переробки сміття», — прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.
 
Олександр Кубраков наголосив, що прямим партнером по відбудові може стати Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури, яке має спроможності для забезпечення виконання проєктів та необхідного рівня прозорості та підзвітності.
 
Також Віце-прем’єр розповів латвійським партнерам про впровадження цифрових інструментів, спрямованих на перетворення відбудови у прозорий, відкритий та підзвітний процес. Йдеться, зокрема, про державну електронну систему DREAM та Реєстр пошкодженого та знищеного майна.
 
Олександр Кубраков запросив латвійських партнерів долучитись до моніторингу відбудови.
 
З початку повномасштабного вторгнення росії Латвія передала Україну військову допомогу на суму понад 388 мільйонів євро, що становить понад 1,2% ВВП Латвії. Також виділено понад 7 мільйонів євро на забезпечення гуманітарних потреб України.
 
Окрім цього, Латвія є учасником ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським гуманітарної продовольчої програми Grain from Ukraine.
 
 
Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах FacebookTwitterTelegram.


ВСІ Новини