Для людей
з порушенням зору

    Новини    4 Березня 2016, 10:09
Версiя для друку


Міністерство інфраструктури отримало згоду китайських партнерів на переформатування проекту «Повітряний експрес»

4 Березня 2016, 10:09

На зустрічі, яка відбулася в міністерстві інфраструктури 3 березня українська сторона під головуванням Міністра інфраструктури Андрія Пивоварського презентувала китайській делегації під головуванням Чжан Сюня, Надзвичайного і Повноважного Посла Китайської Народної Республіки в Україні пропозиції щодо переформатування проекту «Повітряний експрес».

Від України на зустрічі також були присутні заступники міністра інфраструктури Володимир Омелян і Микола Снітко, в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Олександр Завгородній і представники профільних підрозділів міністерства. Китайська делегація була представлена головою правління China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Сунєм Баєм, генеральним директором China National Complete Engineering Corporation (CCEC) Ян Цзин, головним інженером CCEC Ченєм Бинсянем і заступником генерального директора CCEC Се Юнем.

На початку зустрічі Андрій Пивоварський пояснив, що необхідність переформатування проекту виникла у зв’язку з кардинальною зміною геополітичної і економічної ситуації, в якій знаходиться Україна. «Зараз питання максимальної ефективності використання наявних ресурсів стоїть як ніколи жорстко. Коли виник цей проект, аеропорт Бориспіль активно розвивався, потенціалу Києва і області було достатньо, аби обґрунтувати необхідність «Повітряного експресу». Проте, сьогодні він буде недоцільним у первинному вигляді. Для України буде краще або повернути кошти, виділені на будівництво, або змінити акценти», - розповів міністр.

Олександр Завгородній виклав бачення Укрзалізниці: «З огляду на високу соціальну значимість і необхідність розвивати транспортне сполучення між аеропортом і столицею, ми пропонуємо реалізувати «полегшену» версію «Повітряного експресу» зі значно спрощеною схемою будівництва. Так ми скоротимо строки і вартість будівництва і зможемо вивільнити частину кредиту на електрифікацію залізничних ділянок на сході України, які підводитимуть транспортні потоки до аеропорту».

Голова правління CMEC Сунь Бай повідомив, що китайська сторона розуміє причини переформатування проекту і тому його корпорація готова підтримати запропоновані Укрзалізницею зміни. Але остаточне рішення прийматиме уряд КНР, оскільки саме він ухвалював рішення про виділення фінансування. Тому для продовження роботи необхідні два кроки. По-перше, детальне вивчення нового проекту китайськими спеціалістами, а також його обговорення з українськими залізничниками. Експерти обох країн мають повністю опрацювати нову технічну документацію, внести зміни до бюджету і планів будівництва. По-друге, після цього відбудеться захист нового проекту в китайському уряді.

Надзвичайний і Повноважний Посол КНР Чжан Сюнь підтримав запропонований план дій. Сторони обмінялись контактами на рівні відповідальних спеціалістів і домовились якомога швидше розпочати роботу над підготовкою нового проекту. Для цього Укрзалізниця спочатку надішле китайським партнерам усі наявні напрацювання і розрахунки.

Наприкінці зустрічі Андрій Пивоварський подякував китайській делегації за розуміння і готовність до співпраці. «Україна – надійний партнер. Ми хочемо, щоб цей проект став точкою відліку для масштабного співробітництва з Китаєм у сфері інфраструктури», - додав він.



ВСІ Новини