Для людей
з порушенням зору

    Новини    8 Квітня 2016, 15:53
Версiя для друку


Тарифи у морських портах України стануть більш конкурентними

8 Квітня 2016, 15:53

Міністерство інфраструктури України спільно з Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) на даний час доопрацьовують методику розрахунку портових зборів. Це значущий крок до підвищення конкурентоспроможності українських портів і їх привабливості серед вантажовласників.

ЄБА спільно з Українським науково-дослідним інститутом морського флоту за сприяння Мінінфраструктури найближчим часом напрацюють остаточні пропозиції бізнес-середовища до проекту методики. У той же час вже наступного тижня з метою економії часу Міністерство оприлюднить проект методики на офіційному сайті та надішле його на погодження всім зацікавленим центральним органам виконавчої влади.

Директор департаменту морського та річкового транспорту міністерства інфраструктури Андрій Затулко підкреслив: «Витрати плюс» (cost-plus pricing) — відомий у світі методичний підхід до розрахунку портових зборів, який є зрозумілим та прозорим. Методика вирішує питання покриття витрат балансоутримувача з утримання інфраструктури та її розвитку. Розмір інвестиційної складової має знаходитися в розумних межах, що дозволить поступово покращувати стратегічні державні активи, з одного боку, та не завдавати шкоди конкурентному становищу вітчизняних портів, з іншого. Після прийняття нової методики відбудеться перерахунок усіх ставок портових зборів, які буде затверджено встановленим порядком та заюстовано. Це сприятиме збільшенню кількості суднозаходів до водних гаваней України, зростанню обсягів вантажопереробки у морських та річкових портах і, як наслідок, більш ефективному поповненню державного та місцевих бюджетів».

Нагадаємо, Законом України «Про морські порти» передбачено, що розміри ставок портових зборів для кожного морського порту встановлюються Національною комісією, котра здійснює державне регулювання у сфері транспорту, відповідно до затвердженої нею методики. До створення Національної комісії в Україні функцію регулятора покладено на Міністерство інфраструктури України.



ВСІ Новини