Для людей
з порушенням зору

    Новини    27 Вересня 2016, 09:14
Версiя для друку


В Міністерстві інфраструктури розроблено 10 основних кроків у напрямі зниження рівня корупції

27 Вересня 2016, 09:14

Міністерство інфраструктури розробило 10 основних кроків зниження рівня корупції в апараті Міністерства та в усіх підвідомчих підприємствах, установах і організаціях, які стануть фундаментом плану дій Міністерства в антикорупційній сфері. В свою чергу, 6 з них будуть включені до Урядового антикорупційного плану дій.

26 вересня ці 6 кроків були остаточно обговорені та затверджені спільно з громадськістю під час наради щодо заходів з питань запобігання корупції в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади, яка відбулась під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра − Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва у Будинку Уряду.

10 основних кроків зниження рівня корупції:

  1.  Запровадження механізмів реагування на повідомлення про корупцію та роботи з викривачами.
  2. Усунення конфлікту інтересів в частині обмеження спільної роботи близьких осіб в системі Міністерства інфраструктури України, а також при взаємодії з суб’єктами господарювання, у яких працюють близькі особи працівників Міністерства інфраструктури України.
  3. Підвищення прозорості та підзвітності виконання бюджетних програм. Забезпечення виконання у повному обсязі вимог Законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про відкритість використання бюджетних коштів».
  4. Мінімізація корупційних ризиків та реформування системи управління дорожнім господарством України, що передбачатиме фактичне розмежування суміщення повноважень Державного агентства автомобільних доріг України як замовника, підрядника та контролера, шляхом роздержавлення ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України», передачі функції контролю незалежним інжиніринговим компаніям та збереження функції замовника за державою в особі Укравтодору лише щодо доріг державного значення.
  5. Визначення переліку посад з підвищеним корупційним ризиком у системі Міністерства інфраструктури України та розроблення механізмів контролю за діяльністю осіб, які займають такі посади.
  6. Перегляд нормативно-правових актів, що регулюють питання які належать до компетенції Міністерства інфраструктури України, на предмет виявлених положень, що сприяють або можуть сприяти вчиненню корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, у визначених шляхом обговорень з експертами пріоритетних сферах.
  7. Оновлення складу наглядових рад державних підприємств та господарських товариств, питання діяльності яких належать до компетенції Міністерства інфраструктури України, шляхом публічних прозорих конкурсів та добору до них експертів та фахівців з питань боротьби з корупцією.
  8. Проведення аудиту державних підприємств, що належать до сфери управління МІУ (фінансова активність)
  9. Спрощення та переведення в електронний формат ліцензійно-дозвільних процедур у сфері автомобільного та авіаційного транспорту.
  10. Розроблення нового порядку надання і анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній, що усуне штучні обмеження на лібералізованих ринках перевезень, запровадить прозорі умови конкурсів з розподілення дефіцитних частот, виконання чартерних рейсів.

Чекаємо на остаточне затвердження Урядового антикорупційного плану дій, яке повинно відбутися найближчим часом. «Вищезазначені заходи схвалені Міністром інфраструктури України, вони будуть фундаментом на якому базуватиметься план дій МІУ, щодо виявлення, запобігання та зниження рівня корупції як в Міністерстві, так і в підвідомчих підприємствах, установах та організаціях», - зауважив Юрій Лавренюк.



ВСІ Новини