Для людей
з порушенням зору

    Новини    26 Грудня 2016, 15:34
Версiя для друку


Українське Дунайське пароплавство збільшило свій флот на 60 суден, - Володимир Омелян

26 Грудня 2016, 15:34

Приватне акціонерне товариство «Українське Дунайське пароплавство» збільшило свій флот на 60 суден. Про це повідомив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Міністр інфраструктури України наголосив, що збільшення флоту Українського Дунайського пароплавства відповідає національним інтересам України у сфері транспорту: «Це чудова можливість відновити транспортний потенціал внутрішніх водних шляхів, зокрема, через перенесення вантажу на річку. Це – не тільки шанс для річки, це й розвантаження автошляхів, розвиток річкової інфраструктури».

Варто зазначити, що за умовами лізингу, баржі-секції весь час з моменту будівництва знаходились в експлуатації ПрАТ «УДП», але у власності австрійського банку. Після погашення заборгованості власність перейшла до ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство».

Довідково:

27 років тому, в далекому 1989 році «Совкомфлот» уклав контракт з австрійським банком BAWAG leasing GmbH на будівництво барж-секцій типу «Європа-IIБ». При розпаді СРСР Українське Дунайське пароплавство стало правонаступником зобов'язань «Совкомфлота».

Згідно з договором був внесений аванс у розмірі 15% від вартості барж, решту суми з відсотками пароплавство повинно було погашати за графіком. Однак за більше ніж 25-річний період графік часто зривався, потім платежі зовсім припинилися у зв'язку з фінансовими проблемами підприємства через ембарго ООН проти Югославії, військові дії в цій державі та руйнування мостів на Дунаї.

Станом на грудень 2014 року залишок самого боргу за будівництво барж склав більше 7 млн. євро та близько 2 млн. євро – за відсотками. У результаті тривалих переговорів Українському Дунайському пароплавству в 2015 році вдалося досягти домовленості з BAWAG leasing GmbH та Австрійським контрольним банком (Österreichische Kontrollbank AG,OeKB), що виступив гарантом уряду Австрії, про зниження заборгованості на 90% – до 1,5 млн. євро, за умови її погашення за погодженим графіком до 30 листопада 2016 року.

24 листопада поточного року борг повністю погашений, і вже 13 грудня у Відні була нотаріально оформлена передача 60 барж у власність групи компаній Українського Дунайського пароплавства.

Погашення давнього кредиту відкриває для ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» можливості нових експортних ліній при підтримці Австрії. Голова Правління ПрАТ «УДП» Дмитро Барінов зауважив: «Доказ надійності Українського Дунайського пароплавства є знаковим у співробітництві з банками Австрії, і ми щасливі, що закриттям 27-річного кредиту нам вдалося продовжити шлях для майбутнього експортного фінансування між нашими країнами».

Баржі-секції типу «Європа-IIБ» УДП-1601-1630, УДП 1900-1930 побудовані на судноверфі в Лінці (Австрія) і призначені для перевезення генеральних і навалочних вантажів. Довжина барж 76,5 м, ширина – 11 м, осадка – 2,7 м, вантажопідйомність – 1 717 тонн.



ВСІ Новини