Для людей
з порушенням зору

    Новини    23 Травня 2017, 14:55
Версiя для друку


Україна спільно з ІCАО працює над відновленням контролю над повітряним простором над Чорним морем, - Володимир Омелян

23 Травня 2017, 14:55

Україна спільно з ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації) працює над відновленням контролю над повітряним простором над Чорним морем. Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час зустрічі з Президентом Ради ICAO Олумуіва Бенард Аліу та директором Європейського та Північноатлантичного бюро ICAO Луішем Фонсека де Алмейдою.

Міністр інфраструктури України наголосив, що візит Президента Ради ICAO до України є знаковим і важливим, востаннє такий візит відбувався понад 10 років тому.

«Україна вживає всіх можливих заходів для забезпечення безпеки міжнародної аеронавігації, Україна має технічну та операційну спроможність забезпечувати надання аеронавігаційного обслуговування згідно зі стандартами та рекомендованою практикою ICAO у міжнародному повітряному просторі над відкритим морем, де відповідальність за обслуговування повітряного руху міжнародними угодами покладено на Україну», - заявив Міністр інфраструктури України.

За його словами, для України єдино прийнятним сценарієм нормалізації повітряного руху у міжнародному просторі є сценарій, якій базується на чинних міжнародних договорах та передбачає надання аеронавігаційного обслуговування Україною, як це було до 2014 року. При цьому головною перепоною для цього є нелегітимні публікації аеронавігаційної інформації стосовно міжнародного повітряного простору Сімферопольського РПІ (району польотної інформації).

«Ми чекаємо на офіційний висновок аудиту ICAO у червні. Попередні оцінки дають можливість говорити, що Україна його пройшла найкраще серед східноєвропейських держав. Для нас дуже важливою є оцінка Президента ICAO, який підкреслив, що Україна пройшла важкі 2014-16 рр гідно і результати перевищили очікування», - наголосив Володимир Омелян.

Президент Ради ICAO Олумуіва Бенард Аліу зі свого боку подякував керівництву Міністерства, Державіаслужби та Украероруха за забезпечення авіабезпеки на високому рівні.

Президент Ради ICAO висловив сподівання на те, що Україна стане  членом Ради ІСАО вже у 2019 році, після ратифікації протоколу щодо збільшення країн-членів, але до цієї події Україна розгляне питання про відкриття постійного представництва в штаб-квартирі ІСАО. 

Також Міністр інфраструктури України заручився підтримкою Президента Ради ІСАО щодо відкриття офісу України при Раді ІСАО для вирішення нагальних питань.

Довідково:

Міжнародна організація цивільної авіації (далі – ICAO) – одна із спеціалізованих установ ООН, створених державами в 1944 році для адміністративного та організаційного забезпечення Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (Чиказької конвенції).

ICAO взаємодіє з 191 державою-членом, що приєдналася до Конвенції, та галузевими організаціями для досягнення консенсусу щодо Стандартів, рекомендованій практики (SARPS) і політики в галузі міжнародної цивільної авіації для забезпечення безпечного, ефективного, економічно сталого та відповідального з екологічної точки зору розвитку сектора цивільної авіації. Ці SARPS і політика використовуються державами-членами ICAO для забезпечення того, щоб їх діяльність і нормативні положення в галузі цивільної авіації відповідали загальносвітовим нормам, що сприяє тому, щоб більш 100 000 рейсів, виконуваних щодня в рамках глобальної мережі авіаперевезень, були безпечними і надійними у всіх регіонах світу.

Крім своєї основної роботи, пов'язаної з підготовкою на основі консенсусу міжнародних SARPS і політики спільно зі своїми державами-членами та галуззю, ICAO також координує зусилля з надання допомоги і нарощування потенціалу держав на підтримку численних цілей в області розвитку авіації; готує глобальні плани для координації багатостороннього стратегічного співробітництва в області підвищення рівня безпеки польотів і аеронавігації; здійснює моніторинг та представляє звіти за багатьма показниками діяльності сектора повітряного транспорту; проводить перевірки організації контролю за забезпеченням безпеки польотів і авіаційної безпеки в державах.

З 9 вересня 1992 року Україна стала членом ICAO, приєднавшись до  Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (м. Чикаго, 07.12.1944 (Чиказька конвенція).  Представники України беруть активну участь у численних заходах ICAO (Сесіях Асамблеї ICAO (проводяться один раз на 3 роки), спеціалізованих конференціях, семінарах та нарадах), що сприяє залученню  українських експертів до  формування  рішень і політики ICAO, зокрема у  європейському регіоні, підвищенню кваліфікаційного рівня національних авіаційних фахівців, своєчасному врахуванню оновлених міжнародних вимог у нормотворчій діяльності.

 



ВСІ Новини